Stine Olava Faksdal (17) brenner for IKT og realfag

Får møte mektige kvinner i Brussel

Ved å plukke løs deler fra røykvarslere og radiobiler laget Stine Olava Faksdal sin første robot. Nå er hun klar for teknologikongress i Brussel.

Teknologicamp: Stine Olava Faksdal var en av 160 deltakere på teknologicampen på NTNU i år.  

Gleder seg: Stine Olava Faksdal ser fram til å være med på kongressen i Brussel i april. 

arkiv

JØA: – Jeg har bestandig likt realfag veldig godt, og helt siden jeg var yngre, har jeg holdt på med elektronikk, sier Stine Olava Faksdal.

Stor interesse

17-åringen kommer fra Jøa, og går andreåret på forskerlinja ved KVT i Trondheim. Drømmen hennes er noe ulik det mange andre jenter på hennes alder – etter videre- gående håper hun nemlig å komme inn på kybernetikk og robotikk ved NTNU.

– Jeg laget min første robot da jeg gikk på barneskolen. Jeg brukte å plukke løs deler fra radiobiler og røykvarslere og sånt, ler hun.

– Jeg har alltid synes det har vært artig å koble sammen ting.

Forrige uke var Faksdal deltaker på teknologicampen som er arrangert av NTNU og jente- prosjektet Ada, som er IME- fakultetets jentesatsing som har som mål at det utdannes flere kvinner på området.

– Vi tilbrakte tre dager på universitetet hvor vi programmerte, var med på å bygge datamaskiner og deltok på veldig mange spennende foredrag. Jeg fikk møte andre jenter fra hele landet som er interessert i realfag og informasjons- og kommunikasjonsteknologi (IKT).


Ble trukket ut

Det var 835 søkere til teknologicampen, hvor Faksdal var en av 160 som ble trukket ut.

– Det var veldig lærerikt, og jeg ble bare enda mer sikker på at IKT-studier er noe for meg.

Noen dager etter campen fikk jøbyggen enda en gladnyhet.

– Vi som var deltakere fikk muligheten til å søke om å få være med på kongress i Brussel. Det gjorde jeg, for jeg syntes det hørtes interessant ut. Mandag fikk jeg vite at jeg har blitt trukket ut.

Kongressen i Brussel arrangeres av European Centre for Women and Technology, og er den første kongressen som hyller kvinner i IKT. Det blir mulighet til å møte mektige kvinner innenfor feltet.

– Tanken er at det skal være en europeisk versjon av amerikanske Grace Hopper, sier Line Berg, som er leder for jenteprosjektet Ada og skal være med på kongressen i april.

– Jeg fikk finansiert å ta med ti studenter til kongressen, og bestemte meg for at to av dem skulle være camp-deltakere.


– Gleder meg veldig

Faksdal er fortsatt litt over- rasket over å bli trukket ut, og vet ikke helt vet hva hun kan forvente seg av kongressen.

– Jeg ble kjempeglad da jeg fikk vite det. Jeg hadde ikke regnet med det, for jeg tenkte at det var så mange som søkte.

– Jeg gleder meg veldig til å komme dit og få høre andre fortelle om hvordan de har kommet dit de er i dag.

Kybernetikk og robotikk vil gi henne flere yrkesmuligheter, og hun håper inderlig å komme inn på studiet.

– Jeg synes det høres ut som ei spennende linje med mange muligheter. Jeg kan for eksempel jobbe med selvstyrte proteser og innenfor marin sektor.

– Vi får se. Målet i første omgang er å komme inn.