Kalvø inviterte ordføreren opp på scenen

Are Kalvø trakk full kulturhussal i Namsos fredag kveld - og flettet inn et intervju med ordføreren i byen som en del av showet.

MØRINGER I MELLOM: Namsos-ordfører Arnhild Holstad ble invitert opp i sofaen til Are Kalvø. 

FULL SAL: Med 300 solgte billetter var kulturhussalen rimelig fullsatt. 

arkiv

NAMSOS: De 300 i salen fikk mye å flire av da en av Norges mest intelligente komikere leverte showet «Ei time av livet ditt du aldri får tilbake», der han brukte tall fra Statistisk sentralbyrå som grunnlag for å få folk til å le.

I én time og 20 minutt holdt Kalvø salen i ånde med en blanding av enetale og sang, akkompagnert av sine to medhjelpere på henholdsvis piano og kontrabass.

Gjennom forestillinga i regi Riksteatret prøver Kalvø å finne ut om vi har tid til å finne på noe stort som gjør at vi blir kjent for ettertida, eller om vi rett og slett har det for travelt med alle de daglige gjøremålene.

Oss møringar i mellom

Og som en lokal vri på showet, inviterte altså Kalvø - fra Stranda - Namsos-ordfører Arnhild Holstad, som er fra Hareid.

- Du er jo Namsos' største nålevende sunnmøring. Klarte de altså ikke å finne en trønder til å bli ordfører her i byen? spurte Kalvø.

- Det sier jo noe om hvor rause folk her i Namsos er, svarte Ap-politikeren og høstet applaus fra salen.

Kalvø er opptatt av hva vi nordmenn fyller tida vår med, og spurte derfor om Holstad hadde fått gjort noe fornuftig på den relativt korte tida hun har vært ordfører - i underkant av en måned.

Mest møter, så langt

- Nei, jeg synes ikke det. Det er gått med altfor mye tid til å sitte i møter. Det har vært lite matnyttig. Jeg håper jeg snart kan begynne å gjøre noe, sa Holstad.

Og da Kalvø utfordret Holstad på hva hun ville gjort dersom hun fikk et helt år fri, svarte Holstad:

- Da skulle jeg reist rundt i hele Namdalen og snakket med politikere og næringslivsfolk, i et forsøk på å få alle til å tenke likt og dra i samme retning.

- Da hadde du kanskje blitt berømt, ja, mente Kalvø.

Mer enn ironi

For det er nettopp det han brukte mye av showet på: Hva skal han gjøre for å bli husket om 100 år? Vi feirer jo alle mulige slags jubileum i Norge - og noe må vel han kunne gjøre eller finne på for å bli husket.

Og Holstad ga ham en oppmuntrende kommentar på nettopp dette:

- På universitetene om 100 år vil de sannsynligvis vise fram videoer med deg når de skal definere ironi, sa ordføreren.

Og ja, Kalvø er helt klart en ironiens mester.

Han får oss nordmenn til å le - av oss selv, som er så opptatt av å flytte rundt på sofaen, pusse opp, grille og lage plattinger - at vi kanskje glemmer det som vi faktisk burde være best til av alle:

Å slappe av.

- Der har vi det! Jeg skal lage en folkebevegelse der budskapet er: SLAPP AV!

Ikke så verst, nei

Kalvø tøtsjet også innom alvorlige ting - som sin egen kones bortgang - men også dette temaet ble behandlet med humor og snert.

- På gravstøttene før i tida sto ofte yrkestittelen til avdøde, for liksom å underbygge personens betydning i samfunnet. På gravstøtta mi skal det stå:

"Han var ikke så verst".

Det mener undertegnede er å være kledelig beskjeden.

For Are Kalvø er bedre enn som så.

Han er en av våre beste - innen en krevende sjanger.