Tiltalt for gjengvold

Volden mot den mørkhudete 19-åringen ble filmet og lagt ut på sosiale medier. Hendelsen fra Namsos rystet hele Norge. Nå er fire ungdommer tiltalt for gjengvold.

FILMET: Voldepisoden som skjedde i Namsos om kvelden 5. juli ble filmet og lagt ut på nett. Voldsvideoen skapte voldsom harme over hele landet.  

arkiv

NAMSOS:  Det er statsadvokat Kaia Strandjord ved Trøndelag statsadvokatembeter som har utferdiget tiltalen om gjengvold mot de fire.

Det var 5. juli de norske ungdommene slo og sparket en utenlandsk 19-åring bak Rema Ullvaren i Namsos.

Voldsepisoden ble filmet og lagt ut på sosiale medier – og det vakte en voldsom reaksjon over hele landet.


Sto sammen mot vold

– I Namsos skal alle føle seg trygge

Rundt 400 mennesker trosset regnværet og troppet opp på festplassen for å markere sin motstand mot vold.


Fra flere hold ble det hevdet at volden var rasistisk motivert noe som ble bekreftet av den fornærmede 19-åringen.

I et intervju med NA hevdet han at de norske ungdommene julte ham opp fordi han var utlending.


Ikke rasistisk vold

Det er imidlertid ingen av de fire involverte nordmennene, tre namdalinger og en helgelending, som er tiltalt for rasistisk vold. Overfor VG uttrykker den hovedtiltalte 18-åringens forsvarer Christian Wiig at han er fornøyd med at rasismebestemmelsen ikke er med i tiltalen.

Statsadvokat Kaia Strandjord sier imidlertid til NA at hvis det under hovedforhandlinga kommer fram at rasisme var en del av grunnlaget for voldsutøvelsen, så kan tiltalen forandres til å omhandle rasismebestemmelsen.

Inntil sju års fengsel

Som tiltalen står nå, er ungdommene tiltalt for legemsbeskadigelse under særdeles skjerpende omstendigheter med særlig farlig redskap.

Statsadvokat Strandjord opplyser til NA at disse forholdene har ei strafferamme på inntil sju års ubetinget fengsel.

Alle ungdommene var i alderen 17–18 år da de overfalt den utenlandske gutten. I tiltalen som NA har fått tilgang til, beskrives det at de var sammen om å slå, sparke og dunke hodet til 19-åringen i asfalten. Filmingen av volden blir også omtalt i tiltalen.

Strandjord viser til at fornærmede ble påført skader i hodet, på høyre kne, og at han hadde smerter i hode, mage, rygg, og høyre albue etter voldsutøvelsen. Han har også fått en kraftig psykisk reaksjon som følge av overgrepet.

Bar preg av mishandling

Statsadvokaten har i tiltalen framhevet at handlingen ble utført ved hjelp av særlig farlig redskap, en bil, det var uprovosert, og ble begått av flere i fellesskap. Hun har pekt på at volden bar preg av mishandling og viser spesielt til at det hele ble filmet og delt på sosiale medier.

«Tiltalte tok halsgrep på fornærmede. Samtidig gjorde han V-tegn og smilte til kamera. Deretter presset han fornærmede ned i bakken og slo hodet hans i asfalten», heter det i tiltalen.

 • Les også: 

 • Filmet voldsepisode - to siktet

  En video av en ung gutt i Namsos som blir utsatt for vold sirkulerer på internett. Politiet reagerer sterkt på innholdet i klippet.

  Tlf: 74 21 21 00 SMS: NATIPS til 2005

 • Folk i Namsos er rystet

  Noen klarte ikke å se på videoen. Hos andre skapte den avsky. Mens eldre ungdommer og unge voksne påpeker at det ikke finnes et rasistisk miljø i Namsos, tegner de yngste ungdommene et annet bilde av miljøet.

 • Filmet vold mot 19-åringen som underholding

  Filmet fordi han trodde det var en artig greie å dele med Facebook-venner

  17-åringen som filmet slagene i voldsvideoen som har rystet hele Norge, sier til NA at han gjorde det fordi han skulle ha noe å vise til kompisene sine dagen etter.

 • Advokat til NA: Siktede føler seg forhåndsdømt

  – Ønsker å be om unnskyldning

  Den siktede 18-åringen i den mye omtalte voldsvideoen ønsker å be den fornærmede 19-åringen fra Syria om unnskyldning for det som skjedde.