Full terrorberedskap i Brüssel

– Ubehagelig og skummelt

Brüssel er i full terrorberedskap. Stemninga er spent. – Det er ubehagelig, sier Jord Holstad Nordmelan fra Namsos.

2015. Terror, Paris. Her fra politijakt i Molenbeek, Brussel, Belgia. Gjerningsmenn og bakmenn skal ha holdt til bydelen.   

arkiv

BRÜSSEL: 24-åringen begynte i høst som praktikant i den norske EU-delegasjonen i Brüssel.

Hun skal i utgangspunktet være til slutten av januar.

Men gravid i sjette måned vet hun ikke om det blir endring i planene.

For terrortrusselen føles ubehagelig på kroppen.

– Jeg synes ikke det er en kjempestas situasjon å være i. Etter Utøya føler jeg terror nærmere på kroppen. Du forstår at det kan ramme deg.

– Det er selvsagt skummelt, og det var ubehagelig å våkne opp alene i leiligheten i morges, legger hun til.

Derfor er hun glad for at Randi Ness og en annen venninne hentet henne med taxi lørdag ettermiddag.

– Kjæresten min, Lasse, har også kommet i løpet av dagen. Vi er en gjeng som er samlet for å spise taco i en leilighet i dag, sier Jorid.


Full alarm

Myndighetene har slått alarm og mener at det foreligger «en alvorlig og umiddelbar» terrortrussel. T-banen er stengt, konserter og fotballkamper er avlyst, og offentlige bygninger og handlesentre ble bedt om å lukke, melder NTB.

Sikkerheten er omfattende på byens flyplass, togstasjonene og rundt alle EU-bygningene.

Nordmelan beskriver det som en spøkelsesby.

– Det er mye stillere enn det bruker å være på en lørdag i Brüssel, sier Jorid.

– Vi er rådet til å holde oss inne, kjøpesentre er stengt, ansatte sendt heim. Myndighetene tar det veldig seriøst, og det er veldig betryggende, sier namsosingen.

Utenriksdepartementet ber norske statsborgere følge rådene fra belgiske myndigheter og holde seg unna folkemengder.

– I tråd med myndighetenes anbefalinger, anbefales nordmenn å unngå folkeansamlinger, respektere sikkerhetskontroller og følge informasjon fra politi og andre myndigheter, sier kommunikasjonsrådgiver Rune Bjåstad til NTB.

Belgias statsminister Charles Michel sier at beslutninga om å oppjustere trusselnivået bygger på «ganske presis informasjon om fare for et angrep lignende det som skjedde i Paris.»

– Det er fare for at flere personer emd våpen og sprengstoff kan komme til å gjennomføre et angrep, kanskje på flere steder samtidig, sier Michel, ifølge nyhetsbyrået Reuters.


– Ikke gi etter for panikk

– Vi ber folk om å ikke gi etter for panikk, men forholde seg rolige. Vi har satt i verk nødvendige tltak, framholder han.

Mynedighetene har ikke sagt hvilke konkrete opplysninger som ligger til grunn for terroralarmen. Men flere av de mistenke etter forrige ukes terrorangrep i paris har koplinger til landet.

Beslutninga om å oppjustere trusselnivået fra tre til fire ble tatt bare timer etter at påtalemyndigheten i landet siktet en person for deltakelse i en terrororganisasjon og for å ha medvirket til terroren i Paris.

– Noen som vil ha deg heim som situasjonen er, Jorid?

– Ja, det er noen som har hintet om det, svarer hun.

Belgiske sikkerhetsmyndigheter møtes søndag for å diskutere om de skal opprettholde terrorberedskapen i Brussel, som inkluderer stenging av togstasjoner og offentlige bygg.

Ifølge nyhetsbyrået AFP møtes politi og myndigheter igjen søndag morgen for å vurdere om terrorberedskapen skal opprettholdes. Det ble natt til lørdag slått full alarm fordi man frykter et angrep likt det i Paris.