Trenerlegende om Simen Nysæter:

– Norges svar på Mike Tyson

Ingen norske boksere har hatt en raskere utvikling enn Simen Nysæter, mener trener Robert Walstad.

DRØMMER OM OL: I april kommer Simen Nysæters eneste sjanse til å oppnå drømmen om å delta i OL i Rio i 2016. Trener Robert Walstad tror namsosingen har en fair sjanse. 

BOKSELEGENDE: Mike Tyson var kjent som en kriger i bokseringen - og hadde en eksplosiv og hurtig stil. Det samme har Simen Nysæter. 

arkiv

NAMSOS: – I denne businessen regner man normalt med at en utøver trenger åtte år med hard trening før de kan være i nærheten av å hevde seg mot topp internasjonal motstand. Simen har gjort det på under halve tida. Det skal egentlig ikke gå an, sier Robert Walstad, trener i Trym bokseklubb i Trondheim.

Og måten Nysæter har kjempet seg mot toppen på - minner Walstad veldig om en av historiens raskeste, mest fryktete og hardtslående boksere; Mike Tyson.


Utrolig utvikling


– Han er «lav» i bokse-gamet, 1,88. Det samme var Tyson. I tillegg stemmer de to godt overens med tanke på at de begge er råsterke og hurtige boksere, sier Walstad.

Trenerlegenden viser til helgas finalekamp i en av Europas meste prestisjefylte bokseturneringer, Tammerfors i Finland, hvor Nysæter hevdet seg mot den 14. beste rangerte bokseren i verden.

"Tyson var lav, råsterk og hurtig. Det samme er Simen"

Robert Walstad
Trener i Trym bokseklubb

– Tyske Erik Pfeifer hadde over 150 profesjonelle kamper. Husk at han er proffbokser; 12 runder og bar overkropp og full pakke. Simen er amatørbokser og har bokset 23 kamper. At han er på høyde med Pfeifer er helt utrolig, og det viser bare hva som bor i Simen, sier Walstad.


Kjemper om OL-plass


Walstad hadde ikke i sin villeste fantasi trodd at Nysæter skulle klare å holde nivået til tyskeren. Det gir ham imidlertid tro på at namsosingen er i stand til å oppnå sesongens store mål; kvalifisere seg til de olympiske sommerlekene i Rio de Janeiro i Brasil neste sommer.

For å klare det må han først bli tatt ut i landslagstroppen som skal reise til Istanbul i april. Der skal det eneste kvalik-stevnet til OL arrangeres.

– For det første er jeg sikker på at han vil få muligheten i Istanbul. Jeg mener det er en selvfølge. For det andre er seks av Europas beste boksere allerede kvalifisert, noe som gjør at turneringa i Istanbul blir litt lettere. Det er per nå tre kvalikplasser igjen til Europa. Blir Simen en av de tre beste i turneringa, er han klar for OL, sier Walstad.

– Hva tror du om sjansene for en OL-plass?

– Simen har hatt en rivende utvikling, og kjenner jeg han rett, vil den fortsette. Simen trener som om han blir tatt ut til Istanbul, og jeg er positiv, sier Walstad.

"Jeg ser absolutt likheten - men jeg biter ikke"

Simen Nysæter
Bokser

Nysæter er smigret over sammenlikninga med Tyson - men mener det er en vesentlig forskjell mellom han og bokseren fra New York.

– Jeg biter ikke, smiler Nysæter før han fortsetter.

– Selv om både jeg og Tyson er små tungvektere, så er vi eksplosive, og det går absolutt an å lykkes med de kvalitetene i tungvekt, sier Nysæter før han legger til.

– Men jeg vil imidlertid si at jeg har en noe mer teknisk stil enn Tyson. Han var mer krigersk. Han sa jo selv at han gikk alltid inn i bokseringen med innstillinga om å drepe eller bli drept. Jeg vil vinne, sier han.