Skal du på harrytur må du nå ha med deg passet

Økt grensekontroll innføres fra torsdag

PASS: Skal du over grensa må du nå ha med deg dette. 

arkiv

NAMSOS: Regjeringa har bestemt at det skal innføres økt grensekontroll og ID-kontroll fra torsdag morgen. For reisende betyr det at du må ha med dge gyldige ID-papirer.

Det beste reisedokumentet er pass. Folk som ferdes i grensenære områder i Østfold og Hedmark må også være forberedt på å vise gyldig ID. Det samme gjelder folk som reiser med ferger til Norge fra Sverige, Danmark og Tyskland. Fergeselskapene har plikt til å kontrollere ID for reisende til Norge. Andre lands statsborgere som skal reise til Norge må også være forberedt på å fremvise gyldig ID, opplyser Politidirektoratet.

For nordiske borgere som skal ta ferge til Norge og ikke har med identitetspapirer, skal politiet utvise fleksibilitet, men ber om forståelse fra publikum for at det kan by på problemer å ikke ha med gyldig ID. Det betyr at det kan ta lengre tid å komme gjennom kontrollen uten ID.

– Når det gjelder barn ifølge med foreldre på reise i nordiske land, er det best at de også har med seg pass. Men ved reiser i nordiske land skal det ikke være problemer for barn å reise tilbake til Norge når de reiser sammen med foreldre. Også her vil politiet utvise skjønn.

Hensikten med økt kontroll er å hindre at personer uten nødvendige reisedokumenter kommer inn i Norge. I går iverksatte Sverige flere tiltak for å begrense asyltilstrømmingen, noe som kan bety økt tilstrømming til Norge. Den økte kontrollvirksomheten vil i første omgang vare i 10 dager. Politiet får støtte fra tollvesenet til å gjennomføre kontrollene.