Fra oljenæring til lakseoppdrett

Fikk bruk for utdanninga 25 år etter

John-Willy Kvarsvik utdannet seg innen akvakultur for 25 år siden. Nå får han endelig bruk for det han lærte.

TILBAKE TIL OPPDRETT: Da John-Willy Kvarsvik var ferdig utdannet innen oppdrett, var næringa i en bølgedal. Det gjorde at det tok 25 år fra han var utdannet til første jobb innen oppdrett var sikret. 

arkiv

NÆRØY: Med papirer fra videregående på Rørvik og fra distriktshøyskolen i Bodø innen akvakultur, var John-Willy Kvarsvik for 25 år siden klar for en karriere innen oppdrett.

– Det viste seg vanskelig. Det var nedgangstider, og pessimisme i bransjen, forteller den nybakte driftslederen på kontoret han nettopp flyttet inn i hos Marine Harvest AS i Krekling i Nærøy.

Havnet i oljeindustrien

Nedgangstidene innen oppdrett førte til at han måtte ta andre jobber i andre bransjer relativt langt fra den karrierevegen han hadde staket ut.

– Etter å ha vært innom forskjellige arbeidsplasser, havnet jeg til slutt i Stavanger som innkjøpsansvarlig og etter hvert driftsleder hos en bedrift som leverte varer og tjenester til oljenæringa, forteller han.

Men nye nedgangstider fulgte, og fra nyttår i år var han uten jobb etter nedbemanning i firmaet.

– Jeg tenkte nok at dette skulle ordne seg lett. Men erfarte fort at det er mange dyktige folk i stavangerområdet som er i samme situasjon som meg, sier Kvarsvik.

Månedene gikk uten at noen reell jobbmulighet innen de bransjene han hadde vært innom i yrkeskarrieren meldte seg.

– Hele tida mens jeg jobbet i andre bransjer har jeg lest om oppdrettsnæringa og den oppturen som har vært, men hele tida har jeg tenkt at det toget nok var gått. Men det viser seg at det er aldri for sent å søke nye utfordringer.

Frustrert

Etter hvert som frustrasjonen steg over at han ikke fant seg en ny jobb, begynte han å lete utenfor Stavanger.

– Så fant jeg en annonse om jobb som driftsleder hos Marine Harvest. De var ikke bare interessert i folk med akvakulturbakgrunn, og det ble til at jeg søkte, sier Kvarsvik.

Jobben ble etter hvert hans, og endelig var han i det yrket han så for seg da utdannelsen startet.

– Jeg oppdaget fort at selv om hele næringa har forvandlet seg mye siden jeg lærte oppdrettsfaget, så kunne jeg ta med meg mye av det jeg hadde lært fra blant annet oljenæringa inn i oppdrettsnæringa.

Blant annet gjelder det kravene til dokumentasjon.

– Alt det vi gjør innen oppdrettsnæringa skal dokumenteres og når Marine Harvest har «Leading the Blue Revolution» som sin visjon gjenspeiles det i kravene til kvalitet og HMS som selskapet stiller. Vi har også eksterne som skal følge med på hva vi driver med, og det er noe jeg er vant med fra min gamle jobb. Det er kjekt at mye av den kunnskapen jeg har tilegnet meg er anvendelig.

Tilbake i næring og sted

– Det var nok jobben som trakk mest, men jeg skal ikke legge skjul på at det er moro å komme tilbake til Ytre Namdal, sier Kvarsvik.

Hele familien bodde her en periode, og han har fremdeles mange venner fra den tida han gikk på skole her.

– Jeg tilbrakte store deler av ungdomstida på Rørvik, og det er på mange måter spennende å være tilbake. Jeg har allerede møtt en god del av dem jeg kjente den gangen, sier han.

Noen av dem har han hatt sporadisk kontakt med de årene som har gått siden sist han bodde her, andre har han ikke møtt på 27 år.

– Det som er litt moro er at jeg i forbindelse med et julebord nå i helga traff flere som jeg kjente den gangen, og som nå jobber i Marine Harvest.

Jobb er viktig

Nå har Kvarsvik kjøpt leilighet på Kolvereid, og planlegger å gjøre namdaling av seg. For en stund i alle fall.

– Jeg har fått en jobb jeg trives med, og en arbeidsgiver som tydeligvis har trua på at jeg kan gjøre en god jobb. Det gjør at jeg har planer om å bli. Marine Harvest smiler han.

– For meg var det frustrerende å plutselig være uten jobb. Og enda mer frustrerende ble det etter hvert som tida gikk.

Når oljebransjen fikk en nedtur og enkelte firma begynte å si opp folk, ble de andre mer forsiktige.

– Det fikk på mange måter en dobbelt negativ effekt. De som helt sikkert har bruk for mer folk de kvidde seg for å ansette nye i en periode da alle andre sa opp folk, sier han.

Derfor er Kvarsvik glad for at en mulighet åpnet seg innen oppdrett.