Oppsiktsvekkende funn i ny undersøkelse blant elever som går toppidrett ved de videregående skolene i fylket

Hver tredje elev er syk eller skadet

Hver tredje elev som har valgt toppidrett ved en av de videregående skolene i Nord- og Sør-Trøndelag er syk eller skadet. – Det er et sjokkerende høyt tall, sier Kenneth Myhre.

BEKYMRET: Kenneth Myhre ved Senter for toppidrettsforskning har undersøkt sykefraværet blant toppidrettselevene i Nord- og Sør-Trøndelag. Tallene han fant var svært nedslående. 

arkiv

TRONDHEIM: Myhre er ansatt som vitenskapelig assistent ved NTNU senter for toppidrettsforskning, som er lokalisert sammen med Olympiatoppen Midt-Norge i Granåsen i Trondheim. I høst har Myhre jobbet med en spørreundersøkelse rettet mot elever som har går faget toppidrett ved en av de videregående skolene i de to fylkene. Målet med undersøkelsen var blant annet å avdekke graden av sykdom og skader blant elevene.

Svarene de fikk var svært nedslående.

– En årsak til at vi ønsket å gjøre denne undersøkelsen var at vi hadde en fornemmelse om at mange elever som går idrett er syke og/eller skadet. Dessverre stemte våre antakelser, sier Myhre.


«Dette bør bekymre alle som jobber med idrett.»

Kenneth Myhre,
jobber med idrettsforskning


Over 30 prosent

– I et av spørsmålene i undersøkelsen spurte vi: «Er du frisk og skadefri nå?» Omkring 30 prosent svarte nei. Det er et nedslående tall, sier Myhre, som i mange år også som trener har jobbet tett med ungdommer i denne alderen, blant annet som kretslagstrener for juniorløpere i Nord-Trøndelag Skikrets.

Forløpet til skoleundersøkelsen var en spørreundersøkelse foretatt blant deltakere i Hovedlandsrenn og junior-NM i langrenn forrige vinter.

– Der så vi at mange hadde slitt med sjukdom og skader over tid. Det var litt som vi hadde fryktet, og den undersøkelsen gjorde at vi ville gå grundigere til verks, med å foreta undersøkelse blant elever som går toppidrett på videregående skole. Her var alle elever, uansett idrett med.


  • Les også:

    – Treneren har en viktig rolle

    Spørreundersøkelsen blant toppidrettselevene viser at treneren har en viktig rolle når utøveren blir syk eller skadet.


Skoleundersøkelsen avdekket også uklarhet rundt lengde på sykefraværet.

– Av dem som svarte at de var sjuk eller skadet, hadde hele 50 prosent et ikke avklart forhold til hvor lenge de kom til å være syke/skadet. De visste ikke om det ville ta noen dager, tre måneder eller i verste fall at skaden var så ille at de ikke vil komme tilbake som idrettsutøver.

«Følgeskader»

Myhre & co. er ikke bare opptatt av de faktiske tall, men også hvordan sjukdom/skader blant elever påvirker dem i hverdagen.

– Undersøkelsen avdekket at de som er syke/skadet gjerne grubler mer over situasjonen, de blir stresset, noe som ikke er positivt for prestasjonsutvikling. Utøverne/elevene kommer inn i en ond sirkel. Kanskje er dette også en grunn til frafall. Det skal man i alle fall ikke se bort fra, mener Myhre.

– Husk at utøvere som velger toppidrett, ønsker litt ekstra med idretten sin. Det er derfor en tøff mental påkjenning for dem når de ikke får gjøre det de aller helst vil. Det blir nok mye negativ tenking.

Ny undersøkelse

Tallene i første undersøkelse var så alarmerende at NTNU senter for toppidrettsforskning allerede er i gang med å planlegge en ny undersøkelse, der målet er å kartlegge i enda sterkere grad hvordan sykefraværet påvirker elevene på flere områder.

– Vi vil følge opp elevene som har toppidrett langrenn og skiskyting i vinter. Vi ønsker å vite hvordan sykdom/skader påvirker prestasjonene, det mentale, samt å se om totaltbelastninga gjør at mange blir utbrent.

Han medgir at han som idrettstrener også er bekymret.

– Ja, dette bør bekymre alle som jobber med idrett. Vi ønsker jo at elever skal få ut sitt potensial, uansett nivå, og da der det dumt at sjukdom eller skade stopper dem, sier Myhre.


PS: I Namdalen er det toppidrett valgfag ved Grong videregående skole og Olav Duun videregående skole.