170 år på 170 minutter

I kveld kan du bli med på et historisk dykk i Namsos-historien, sammen med Martin Hågensen og Thomas Brøndbo.

HISTORIETIME: Martin Hågensen (til venstre) inviterer til en lang historietime i Namsos samfunnshus neste fredag. Thomas Brøndbo skal bidra med musikalske kommentarer og pustepauser under foredraget.  

Namsos "Namsos med jernbanestasjonen", står det på dette kortet som Lars Danielsen har lånt oss. Når det er tatt vet vi ikke, men det er en stund siden et så sånn ut i byen.  

arkiv

NAMSOS: – Uten Namdalen hadde vi ikke hatt noe Namsos å fortelle om, sier Martin Hågensen.

Og det er utgangspunktet når han fredag 11. desember vil fortelle om Namsos fra Bråholmen fikk handelsrettigheter i 1845 og fram til de siste viktige hendelser i nåtida.


Bilder som manus

– Egentlig begynner jo historien om Namsos mye tidligere, og Namsos er mer enn bare byen, slik at jeg kommer også til å sette historien inn et slikt perspektiv, sier han.

På 170 minutter, med en innlagt pause, skal 170 år med historie gås gjennom kronologisk. Det hele avsluttes akkurat i tide til hyllestkonserten for Prudence senere på kvelden.


 • Les også:

  Musikere må klype seg i armen

  – Dette er helt uvirkelig

  – Garth Hudson er et enormt forbilde for så å si alle som spiller keyboard i hele Norge. At han nå kommer til Namsos er helt uvirkelig, sier Terje Tranaas.


– Hva skal du snakke mest om?

– Viktige hovedtrekk, men også noen veldig uviktige, men langt fra uvesentlige hendelser i byens historie, smiler han.

– Som hva?

– Anekdoter om folk og ting som skjedde, fortellinger som kanskje ikke er veldig viktige for en som skriver historie- bøker, men som forteller litt om hvem namsosingene var og gir et lite innblikk hva de holdt på med til daglig, sier han.

Noe manus har han ikke skrevet til foredraget som varer i like mange minutter som Namsos er år. Nærmere bestemt 170 minutter.

– Jeg tar utgangspunkt i bilder og noen filmsnutter, så dette er en fortelling ikke en forelesning, smiler han. Med seg har han Thomas Brøndbo, som skal bidra med musikalske innslag der det passer inn i historien.

Martin er i full gang med å plukke ut et knippe bilder av den enorme samlinga av historiske fotografier.

– Noen av bildene har nok folk et forhold til, men en god del av det jeg har tenkt å ta med er bilder de færreste har sett, sier han.

Historietimen vil stort sett følge kalenderen fra begynnelse til slutt, men noen temaer blir lagt mer vekt på enn andre. 

 • Les også:

  Skal gjenskape namsosbandets avskjedskonsert 40 år etter

  The Band-legende kommer for å hylle Prudence i Namsos

  11. desember 1975 spilte Prudence sin siste konsert på Samfundet i Trondheim. 40 år etter skal konserten gjenskapes – med blant andre The Band-legenden Garth Hudson.


Paparazzi

– Vi har jo både kongebesøk, bybrannene, økonomiske kriser, krigen, musikken, tømmerdrifta og sagbrukene, vannforsyning og mye annet som må nevnes hvis man skal kunne danne seg et bilde av hvordan Namsos utviklet seg. Men kanskje også for å finne ut hvorfor ting ble som de ble og hvorfor namsosingene er som de er, sier han.


 • Les også:

  Her er de 10 finalistene i Bandwagon!

  Merethe Johnsen Mjønes fra Trondheim er Juryens joker i Bandwagon, mens rapperen Amir Reza Bayat er publikums favoritt. Dermed er alle finalistene i Bandwagon klare.


Visste du at Kong Haakon var fotfulgt av en «paparazzifotograf» ved navn Haagensen da han besøkte Namsos. Martin viser et bilde bestefaren tok av kongen et sted i Namsos sammen med noen andre prominente herrer. De sitter i en hyggelig passiar rundt et bord og røyker. Et annet bilde viser et skilt/banner på ullvarefabrikken med «Leve kongen».

Menyen fra besøket har han også på lur.

– Se her, kylling og pommes frites var kongelig festmat, gliser Martin.

Hva forteller bildene?

Hågensen sier at hverdagsliv og hvordan folk levde og hadde det, er for han minst like viktig som hvilket år en bygning ble oppført eller revet ned.

– Se på dette bildet, sier han.

Det kan være fra 1938–1939 og viser Bråholmen fra fugleperspektiv. Akkurat den dagen da bildet ble tatt var det omkring 50 biler i byen

– Jeg har talt dem, men det er ingen trafikk i gatene. Altså forteller bildet kanskje at biler stort sett var for varetransport og at få privatpersoner kjørte bil? Altså noe om de økonomiske forholdene, spør Martin.

Svaret får du kanskje i Namsos samfunnshus.Les mer:

«Jeg husker det var nitrist å komme tilbake igjen.»

Fridvald Buvarp (89) skulle egentlig konfirmeres 4. mai 1940. Det satte bombeflyene til tyskerne en stopper for.