Elevene ved toppidrett svømming i Namsos passer inn i oppsiktsvekkende skadefunn

Sander (18) er en del av statistikken

«4. mai 2015: Jævlig treningsøkt, skuldrene er helt ødelagte».

REDUSERT: Sander Falch har i sju måneder gått skadet, med belastningsplager i begge skuldrene. Han mener både elever og lærere må bli flinkere til å lese signaler på skader. FOTO: BJØRN TORE NESS 

OPPSIKTSVEKKENDE: NA skrev i går om funn i en ny undersøkelse, som viser at en av tre elever ved toppidrett i fylket er skadet eller syke. 

arkiv

NAMSOS: – Gjennom hele den uka skrev jeg ikke noe annet i treningsdagboka enn at jeg hadde store smerter i skuldrene, sier Sander Falch mens han sitter på bassengkanten i Oasen.

En treningssamling i mai var starten på det som har utviklet seg til å bli et sju måneder langt skademareritt - og har holdt ham ufrivillig på bassengkanten.

34.000 meter svømming på tre dager gjorde at begge skuldrene ble overbelastet. Og betennelsen har fortatt ikke gitt slipp.


 • Dette er bakgrunnen:

  Oppsiktsvekkende funn i ny undersøkelse blant elever som går toppidrett ved de videregående skolene i fylket

  Hver tredje elev er syk eller skadet

  Hver tredje elev som har valgt toppidrett ved en av de videregående skolene i Nord- og Sør-Trøndelag er syk eller skadet. – Det er et sjokkerende høyt tall, sier Kenneth Myhre.


Falch, som per i dag er en av de fremste svømmeren fra Namsos, fikk knust drømmen om deltakelse i NM.

– Senene har fått en overbelastning i festene. Det suger, sier Falch, som er en av seks elever som har svømming toppidrett ved Olav Duun videregående skole.

18-åringen er en av mange utøvere som faller inn i den oppsiktsvekkende statistikken som forsker ved NTNU, Kenneth Myhre, la fram nylig.

En av tre elever som går toppidrett ved de videregående skolene i fylket er skadet eller syk.


Oppsiktsvekkende funn i ny undersøkelse blant elever som går toppidrett ved de videregående skolene i fylket

Hver tredje elev er syk eller skadet

Hver tredje elev som har valgt toppidrett ved en av de videregående skolene i Nord- og Sør-Trøndelag er syk eller skadet. – Det er et sjokkerende høyt tall, sier Kenneth Myhre.

, gir funnene til Myhre grunn til bekymring.

– Det er nedslående tall, uttalte den vitenskapelige assistenten ved NTNU senter for toppidrettsforskning.

Elevene ved toppidrett svømming i Namsos passer «perfekt» inn i statistikken. Av de seks elevene – er to skadet.

– Forståelig at det er slik

– Det er trist at det er slik – men det er forståelig, sier Falch.

– Å?

– Som elev går du plutselig over til en hverdag hvor du trener fem dager mer – i tillegg til de ordinære treningsøktene. Når du går førsteåret på videregående kan du ikke like mye om trening som du kan ved sisteåret. Da vet du for lite om blant annet restitusjon og hvile. Når du stadig blir bedre utdannet føler du at du kan pushe deg selv hardere – men på tross av dette er det vanskelig å vite når nok er nok. I mitt tilfelle tok jeg ikke «småsignalene» på alvor. Men det er dessverre slik vi idrettsutøvere er skrudd sammen. Du kjører på videre, og tenker at kroppen klarer å fikse dette på egen hånd. Ofte er det dessverre ikke slik, sier den reflekterte 18-åringen.


 • Les også:

  – Treneren har en viktig rolle

  Spørreundersøkelsen blant toppidrettselevene viser at treneren har en viktig rolle når utøveren blir syk eller skadet.


Etter å ha justert sesongmålene etter skadesituasjonen, håper Falch å være tilbake i full trening etter jul.

– Hvis ting går etter planen bør jeg være skadefri før februar. Og da kan jeg begynne å peile meg inn på å kvalifisere meg til NM i juli, sier Falch.

– Må ta hensyn

– Hvem har ansvaret for alle skadene; elevene – eller lærerne?

– Begge. Alle bør ta hensyn til sin egen kropp, og sørge for å være trent for å trene. Samtidig må også lærere ta situasjonen til de ulike utøverne på skjønn – noe min lærer, Rune Elden, er veldig dyktig til, sier Falch.

– Hvem har ansvaret for at Sander er skadet, Rune Elden? Du, klubben eller ham selv?

– Til syvende og sist har utøvere og elevene et ansvar selv. Men jeg tror vi som trenere og lærere er for dårlige til å begynne med skadeforebyggende trening tidlig nok. Vi snakker mye om det på skolen og på treninger, men vi er ikke flinke nok i praksis, sier Elden som i tillegg til å være lærer ved Olav Duun, også er trener i Namsos svømmeklubb, hvor de før jul skal starte opp økter med nettopp skadeforebyggende trening.