Per Pilegrim

Per Brasøygård valfarter til hellige steder i Spania og Frankrike. 71-åringen har tilbakelagt over 165 mil til fots – og har ikke tenkt å legge ned vandrerstaven.

PILEGRIMSSTAVER: Per Brasøygård (71) er en rutinert pilegrimsvandrer. Og på hver av sine turer utenlands har namsosingen kjøpt med seg en stav til minne om opplevelsen.  

factbox
arkiv

Noen nøyer seg med en rolig spasertur i ny og ne. Kanskje en litt lengre marsj i helgene for å gi kroppen litt ekstra mosjon.

Per Brasøygård har dratt interessen litt lenger og tatt skrittet ut i verden, i en lang og fysisk krevende egotripp:

Som pilegrim har helgelendingen – som har vært et kjent navn og ansikt i Namsos i 40 år – tilbakelagt ufattelig mange meter. På sine lange vandringer, gjerne i flere uker i strekk, har 71-åringen blitt bedre kjent både med seg selv og andre.

undefined 

– På 80-tallet var det mye fokus på pilegrimsturer til Spania. Jeg fikk etter hvert en gryende interesse for å gjennomføre dette, og den første turen gikk fra Roncesvalles til Santiago de Compostela i mars 2008, forteller den tidligere hotelldriveren som nå er pensjonist.

Mistet sønnen

Sønnens bortgang var også en medvirkende årsak til at han tok den første pilegrimsferden.

– Vi mistet en unge på tragisk vis på midten av 80-tallet. Jeg har merket meg at de fleste har et eller annet de bearbeider undervegs på disse turene. Jeg tenkte mye på sønnen vår på den første ferden. Da var det veldig spesielt å komme til Santiago, sier Brasøygård.


"Jeg setter pris på det sosiale, å treffe andre folk, sette meg mål og bruke kroppen.

Per Brasøygård

Pilegrim


undefined 

Neste pilegrimsreise gikk i Spania i 2010, og siden da har namsosmannen tatt turen sørover hver høst.

Brasøygård er borte i opp til tre uker av gangen, og har på det meste gått 21 dager i strekk.

– Jeg har gått i Frankrike og Spania, og legger opp til dagsetapper på rundt 40 kilometer.

Ferden går på ulike underlag; på grusveger og stier, over fjell og gjennom skoger. Og nesten alltid går Brasøygård alene, med sekk på ryggen og en pilegrimsstav i hånda.

Tøff start

– Jeg liker det best slik. Da kan du tenke bare på deg selv og legge opp til en fart som passer dagsform og den fysiske forfatninga.

Han innrømmer at de fire-fem første dagene på pilegrimsferdene kan være tøffe.

– Men etter hvert venner kroppen seg til det, og du kan nyte opplevelsen.

– Hva gir det deg å ta disse turene?

– Jeg setter pris på det sosiale, å treffe andre folk, sette meg mål og bruke kroppen. Det å komme fram til herberget om kvelden, kjenne at du er utslitt og være sammen med likesinnede.


Per Brasøygård 

Brasøygård bor som regel på kommunale herberger, som ligger langs pilegrimsleden.

– De er billige og av enkel standard. Vi sover i køyesenger i store saler, ofte med plass til opptil 60 personer. Her treffer jeg mennesker fra hele verden, som jeg kommer i kontakt med. Kanskje spiser vi eller tar et glass øl sammen. Noen av de jeg har møtt har jeg også hatt kontakt med i ettertid, sier Brasøygård.

Språkmektig

Han drar utvilsomt en stor fordel av å være språkmektig. I tillegg til engelsk, snakker han både spansk og tysk.

– Jeg er også i gang med å tilegne meg franskkunnskaper, sier 71-åringen.

De siste 20 årene har tallet på moderne pilegrimer eksplodert. Å gå pilegrims- vegen til Santiago de Compostela – det tredje store europeiske pilegrimsmålet etter Jerusalem og Roma – er blitt populært. Mange vil oppsøke stedet hvor apostelen Jacob skal ligge begravd.


Per Brasøygård 

Vegen er den samme. Det er også målet. Men mens fortidas pilegrimer hadde en religiøs drivkraft, går tusenvis av moderne mennesker til Santiago de Compostela for å komme vekk fra sine hektiske, materialistiske liv.

– Er du religiøs?

– Nei, ikke spesielt. Men jeg tror på skjebnen og forskjellige ting. Jeg går gjerne i kirka – men ikke for ofte – og har sansen for katolske messer.

Og Brasøygård innrømmer at det gir en helt spesiell følelse å være til stede på pilegrimsgudstjenesten etter ankomsten i Santiago.

– Da leser de opp fra hvilke nasjoner de enkelte pilegrimene kommer. Det er mennesker fra alle verdenshjørner – og så er det meg fra Norge, smiler 71-åringen.

For selv om han har møtt og blitt kjent med mange under sine pilegrimsferder, har han fortsatt til gode å treffe på egne landsmenn.

– Det er litt rart, men jeg har ikke møtt nordmenn på noen av turene.

- Ta gjerne kontakt

Kanskje blir det annerledes nå som namsosmannen «reklamerer» for pilegrimsturene i avisa.

– Jeg deler gjerne mine erfaringer med andre. Er det noen som tror at dette er noe for dem, er det bare å ta kontakt. Jeg kan komme med noen gode råd på ferden.

– Men du vil ikke ha noen å reise sammen med?

– Nei, jeg vil ha kun meg selv å tenke på. Sånn er det med de fleste pilegrimer. De går som oftest alene – men så kan de avtale med andre å møtes på over- nattingsstedet om kvelden. Da er det hyggelig å spise og drikke sammen, mener Brasøygård.


"Sydenferie? Nei, takk! Det er ikke noe for meg.

Per Brasøygård

Pilegrim


undefined 

Han holder seg i form med å gå turer i nærområdet, og Spillumsfjellet er flittig besøkt på sommerhalvåret.

– Jeg tar sikte på en ny tur til neste år. Mest sannsynlig blir det å gå fra Santiago til Finisterre – det vestligste punktet i Europa. Det er rundt 80 kilometer. Så kan jeg stoppe og være der noen dager, før jeg legger turen videre til La Coruña. Det er cirka samme avstanden dit. Det er fine, passende småturer. Jeg tror ikke jeg orker sånne lange turer igjen, sier 71-åringen om smiler.

Brasøygård er definitivt ikke som mange andre pensjonster, som oppsøker Syden for rekreasjon.

– Sydenferie? Nei, takk! Det er ikke noe for meg, slår han fast.

– Jeg synes det er trivelig bare å gå.


pilegrimsferd 

 

FAKTA:
Pilegrimsvegen til Santiago de Compostela

• Har siden 813 tiltrukket seg pilegrimer fra hele Europa.


• Har utgangspunkt både i England, Frankrike og Tyskland.


• I dag går de fleste enten fra Frankrike eller Spania. Vanlige utgangspunkter er Le Puy eller St. Jean Pied de Port i Frankrike, eller Roncesvalles i Spania.


• Fra Le Puy i Frankrike til Santiago de Compostela er det 160 mil, og en bør sette av ca. to måneder.


• Hvert år går ca. over 70.000 mennesker til Santiago.


• Nordmenn ligger på 11.plass når det gjelder antall pilegrimsvandrere som går til Santiago.