Problemer med seilene på Norveg-bygget. Nå slår Kystmuseet alarm

Vil koste millioner

Seilene på Norveg-bygget holder på å falle fra hverandre. Reparasjoner i millionklassen er påkrevet – og det litt fort.

FEIL: Det er feil på konstruksjonen, mener Charles Utvik som har bedt om et møte med kommunen for å analysere situasjonen.FOTO: LENA ERIKKE HATLAND 

PLUKKES NED: Seilene på Norveg må trolig plukkes ned og demonteres for å reparere dem – en prosess som vil koste mye. 

TÆRES VEKK: Skruene som er brukt, tæres vekk av sjø og vind. 

arkiv

RØRVIK: Nå har Charles Utvik, som er daglig leder på Kyst- museet i Nord-Trøndelag, Woxengs samlinger KF og avdelingsleder ved Museet Midt, avdeling Kystmuseet i Nord-Trøndelag – skrevet til Vikna kommune og bedt ledelsen om et møte for å drøfte situasjonen.

Utvik legger ikke skjul på at situasjonen er kritisk – og kritikkverdig.

Feilkonstruksjon

– Det er snakk om en feilkonstruksjon fra leverandørens side. Det er feil skruer som er brukt for å feste de små platene i seilene. Disse er nå i ferd med å tæres opp. De har nok ikke tålt saltvannet, sier Utvik og rister på hodet.

Han er ikke imponert over det faglige nivået.

– Dette er enkel teknologi som alle båtbyggere kjenner til. Du trenger ikke å finne opp hjulet på nytt for å skjønne at du må bruke et materiale som tåler saltvann i skruene, sier han.

– Hva synes du om det?

– Det er veldig uprofesjonelt å sette opp noe som ikke holder mål faglig sett, sier Utvik.

Utgifter i millionklassen

Nå venter en større reparasjon. Ifølge Utvik må seilene på det elleve år gamle Norveg-bygget tas ned, demonteres og settes opp igjen, med skruer som tåler belastninger ute ved kysten – syrebestandige skruer.

– Det er en omfattende jobb som må gjøres og det kommer til å bli dyrt. Flere millioner, mener han.

Det begynner å haste. Noen av platene har begynt å løsne, og det er bare et tidsspørsmål før de blir tatt av vær og vind.

– I høst har vi tatt ned noen plater som utgjorde en fare for folk. De kunne blitt truffet dersom de hadde løsnet under en storm. Det er mange små plater som mangler skruer etter hvert, sier Utvik.

Kontaktet advokat

Teknisk sjef Anton Bævre i Vikna legger ikke skjul på at det er en «sur sak» og at det bygningsmessige arbeidet er for dårlig.

– Vi har vært i kontakt med vår advokat for å høre om det er noe poeng i å gå til sak mot leverandøren, men saken er nok for gammel, beklager Bævre.

Rådmann Roy Harald Ottesen sier at saken nå skal utredes.

– Vi må få fram tall for hva det vil koste å reparere seilene. Deretter må vi se på hva som skal skje, og når, sier Ottesen som er positiv til å ta et møte om saken.