100 år som sanitetsforening

Vil holde på i 100 år til

7. desember 1915 ble det kalt inn til et møte i forsamlingshuset på Øysletta, hvor de fleste av kvinnene i området møtte opp. Det var starten på det som i dag er Øysletta sanitetsforening.

Stolte: Fra venstre: Wenche Moa (jubileumskomiteen/styremedlem), Tone Heggen Svarliaunet (jubileumskomiteen), Solvår Rustad Rian (leder jubileumskomiteen), Tone Leirvik Tømmerås (jubileumskomiteen), Solfrid Slistad (leder Øysletta sanitetsforening), Evy Ribstad Saugen (kasserer) og Martha Mo (sekretær) feiret jubilanten på Hyllenget Gård. 

arkiv

ØYSLETTA: Den gang gikk de under navnet Øysletta tuberkoloseforening. Formålet med møtet i 1915 var at det skulle stiftes en forening som skulle arbeide for tuberkolosesaken. Hver måned møttes damene i forsamlingshuset, og startet alltid møtene med sang. Helt fram til 1956 ble møtene holdt på dagtid, men etter det ble de flyttet til ettermiddagen.

I 1921 ble foreningen meldt inn i sykepleierforeningen, og navnet ble endret til det navnet de har den dag i dag, på hundreårsdagen, Øysletta sanitetsforening.

Festmiddag

Lørdag kveld var faklene tent og foreningen samlet til en høytidelig markering av at de fyller hele 100 år, og at de fortsatt er i full vigør. Sanitetsforeninga er ei aktiv forening med 28 medlemmer. Gjennomsnittsalderen er 57, 8 år.

– Ja, vi er en ganske ung 100-åring, ler Solvår Rustad Rian, som er leder i jubileumskomiteen under den store markeringen.

Alderen på medlemmene strekker seg fra den yngste medlemmet som er i 30-åra – til den eldste som er rundt 80.

– Hva gjør at dere klarer å holde det gående og være aktive, i ei tid hvor stadig flere sanitetsforeninger må kaste inn håndkleet?

– Jeg mener at sanitetsforeninga har en meget positiv samlingseffekt, og vi har mye glede av hverandre. Jeg overhørte en kommentar på den siste basaren vi hadde som beskriver noens følelser rundt det å være sanitetsdame.

«Æ bli så glad av å kunne være med på det herre», forteller Rustad Rian.

De har arrangert en rekke aktiviteter gjennom årene, blant annet basar, fakkeltog, nissekurs, trimtilbud, donert pengegaver til skolekorpset, gitt dukker og dukkeseng til barnehagen og mye mer.

– Jeg ser på sanitetsforeninga som et samlingspunkt. De med små barn har jo nok å henge fingrene i med idrett og diverse, men det å ha et sted hvor kvinner kan dra ut og treffe andre kvinner finnes ikke, foruten sanitetsforeninga, legger hun til.

Høytidelig

For å planlegge feiringa av jubilanten hadde festkomiteen fått frie tøyler, og hva passer vel bedre enn å feire en ærverdig 100-åring på Hyllenget Gård.

– Vi måtte gjøre noe som var ordentlig flott og som virkelig gjorde stas på foreninga. Og det mener vi at vi har fått til, smiler Rustad Rian.

Både ordfører i Overhalla, Per Olav Tyldum og fylkesleder i sanitetsforeninga, Undis Westerhus var spesielt invitert til feiringen. Det samme var representanter fra Skage sanitetsforening og sanitetsforeninga Maiblomsten.

– Vi er tre oppegående sanitetsforeninger i Overhalla. Uten hverandre kunne vi nok ikke utrettet det vi har gjort, mener Rustad Rian.