Tidenes julegave til Namdalsmuseet?

Fant to bibler fra 1589 i bankhvelvet

I sine 30 år på Namdalsmuseet har Geir Grøtan hele tida visst at museet har en gammel bibel. Men han visste bare ikke hvor den var. Nå er mysteriet løst.

ENGASJERT: Bjørnar Sellæg (til venstre) og Geir Grøtan (til høyre) fra Namdalsmuseet viste engasjert, men forsiktig, fram de to biblene fra 1589. Lars Mælen (bak til venstre) og Hans Olav Barstad fra Danske Bank besøkte museet for å se skatten de har passet på i flere år. 

NEDSTØVET: Det var på øverste hylle at Hans Olav Barstad fra Danske Bank fant de to pakkene merket Namdalsmuseet i det indre bankbokshvelvet. 

ILLUSTRASJONER: Den ene av de to biblene fra 1589 veier seks kilo, og har mange illustrasjoner. 

arkiv

NAMSOS: – Dette er en kulturskatt. Helt fantastisk! Enestående!

Det mangle ikke på superlativene da Bjørnar Sellæg og Geir Grøtan på Namdalsmuseet åpnet tidenes julegave. For ei drøy uke siden ble de ringt opp av Hans Olav Barstad i Danske Bank, der han kunne fortelle at det lå to pakker merket Namdalsmuseet i det indre bankbokshvelvet. På pakkene sto det også bibel.

– Jeg tror det tok maks. 15 minutter fra vi fikk telefonen til vi sto og trippet nede i banken, smiler Sellæg.


Hadde gitt opp


Namdalsmuseet ble etablert i 1927, og i sine 88 år har de alltid samlet inn gamle gjenstander.

– Jeg har jobbet her i 30 år og sju dager, og hadde egentlig gitt opp å finne Bibelen jeg bare har hørt om. Så ringer Barstad og forteller oss at det er to bibler der. Da må jeg innrømme at jeg fikk frysninger nedover ryggen, forteller Geir Grøtan.

De to biblene som museet nå har i hende, er fra 1589 – og er Fredrik den andres bibel. En revisjon av 1550-utgaven, den første dansk-norske Bibelen som ble trykt.

Ifølge Sellæg ble det trykket opp mellom 1.500 og 2.000 eksemplarer av denne utgaven. Hvor mange som finnes i dag, er ukjent.

– Den ene Bibelen er større, og ser ut som en praktutgave. Vi har faktisk en mistanke om at den kommer fra Ranem kirke, men det er noe av det vi skal forske videre på, forteller Sellæg – før han tar på seg hvite hansker og blar i den 426 år gamle Bibelen.

– Som dere ser har disse biblene mange illustrasjoner, og det er gjort skikkelig. En annen forskjell på disse to, sammenliknet med de nyere biblene, er at de er mye større og tyngre. Den største veier seks kilo, legger Grøtan til.


Vil stille ut biblene


Namdalsmuseet har hatt de to biblene i en drøy uke, og ifølge Sellæg er det mye å sette seg inn i. Nå har ønsker de å stille ut de to eldgamle biblene.

– Den største og mest praktfulle har vi et ønske om å restaurere. Og så har vi lyst til å stille ut begge to her på museet, forteller han.

– Hvordan reagerte dere egentlig da dere åpnet pakkene og så hva det var?

– Vi åpnet vel pakkene på kontoret, og da vi så var det var, ble vi svært så andektige, svarer Sellæg.


"Jeg fikk frysninger nedover ryggen da vi så hva det var.

Geir Grøtan

Namdalsmuseet


– Vi har gjenstander som er skikkelig gamle, men dette er virkelig noe helt spesielt. Uten tvil et av de største høydepunktene her på museet, forteller Grøtan.

Hans Olav Barstad er egentlig blitt pensjonist, men er leid inn for å jobbe med avviklinga av bankboksene i Danske Bank.

– Vi skal kvitte oss med bankbokshvelvet, og er den siste banken i Namsos med bank- bokser, og den siste i Danske Bank. Så nå blir det slutt etter nesten 70 år, forteller han.

Han og kollega Lars Mælen var også på besøk da Sellæg og Grøtan viste fram de to biblene.

– Hvor mange år de har vært i hvelvet, vet vi ikke, men sikkert siden oppstarten i 1947. Det var i hvert fall to støvete pakker, smiler Barstad.