«11.12.75 er blitt et begrep for meg»

Tor Jørgen Olsen var en av mange som var på Samfundet i Trondheim for 40 år siden da Prudence spilte sin avskjedskonsert. Det ble en opplevelse som fortsatt sitter i kroppen.

GODE MINNER: Tor Jørgen Olsen ser tilbake på minnene fra avskjedskonserten til Prudence.  

arkiv

NAMSOS: 11. desember 1975 var Tor Jørgen Olsen fra Namsos 18 år. Han satt på en pub i Trondheim og ventet på at bandet fra heimbyen skulle bli ferdig med sin første konsert for kvelden. Han hadde nemlig billett til konsert nummer to, og det som skulle være den siste avskjedskonserten til Prudence.


GODE MINNER: Tor Jørgen Olsen ser tilbake på minnene fra avskjedskonserten til Prudence.  

Selv om Tor Jørgen kommer fra Namsos, er det noe mer med bandet enn bare lokalpatriotismen som gjorde at han som tenåring sto utenfor gymnaset i Namsos og hørte på øvingene til favorittbandet. Etter at han ble gammel nok til komme seg inn på konsert, har han fått med seg seks eller sju av konsertene til Prudence. Og nå står han kun minutter unna deres aller siste.

– Det kjentes veldig vemodig der og da. Det var noe med den fandenivoldskheten deres som virkelig appellerte til meg. Det var dem som gjorde at jeg fikk øyene opp for progressiv rock på den tida, forteller Tor Jørgen.


Bildetekst 

Nå er det gått 40 år siden 18- åringen sto ved inngangen til Samfundet og skulle se favoritt- bandet for aller siste gang. Foto- apparatet hang rundt halsen, som det som regel gjorde når Tor Jørgen var ute på konsert. Bildene framkalte han selv i et mørkerom heime.


"Det ble litt mye for en landsbygutt fra Namsos.

Tor Jørgen OlsenNå sitter han og ser på bildene – og tenker tilbake på konserten.


Mimrer

– Det var smekkfullt på begge konsertene. Da jeg sto og ventet, kom plutselig Per Erik Wallum forbi, og han kjente jeg litt fra før. Han inviterte meg inn bakdøra, slik at jeg kunne gå inn via scenen. Bak sceneteppet husker jeg at Jahn Teigen sto. Han var produsent for en av platene til Prudence. Han hadde hvite sko og hvit dress. Jeg husker at det ble litt i overkant mye for en landsbygutt fra Namsos, ler Tor Jørgen.

– Da jeg skulle gå inn i konsertsalen, måtte jeg gå via scenen, og da ble det litt ståhei fra publikum, på grunn av at de trodde det var bandet som kom, humrer Tor Jørgen videre.


Bildetekst 

Siden han kom inn på konserten via bakdøra, har han fortsatt en av få billetter fra avskjedskonserten. Den har i mange år hengt innrammet hos namsosingen.

Bildene har han puttet inn i en perm med låttitlene skrevet på baksida. Vinylplata som ble spilt inn under konserten er selvfølgelig en del av inventaret til Tor Jørgen.

– Hva var det med Prudence som gjorde at du ble så stor tilhenger av dem?

– De gjorde ting veldig annerledes. De var så fandenivoldsk og du så at de hadde det morsomst sammen på scenen. Samtidig var det noe med dem som gjorde at du ble fenget. De improviserte på scenen uten at det ble dårlig.

– De årene da Prudence var størst, må kunne betegnes som en epoke. De treffer rett i tida med musikken, og vi kan jo se i dag at ungdommer hører på musikken som ble laget på 70-tallet.


" Det var noe med den fandenivoldskheten deres som virkelig appellerte til meg.

Tor Jørgen Olsen


Prikken Wallum med fløyta. 

 

Har betydd mye


Etter Tor Jørgens mening har Prudence betydd veldig mye for trøndersk rock, og for Namsos generelt.

– Jeg har bodd mange steder i løpet av ungdomstida. Hvert sted når folk hører dialekten og spør hvor jeg kommer fra, og svaret er Namsos, så har de nevnt Prudence. Bandet har satt Namsos på kartet, samtidig som de har vist andre musikere at det er mulig å gjøre seg et stort navn, forteller Tor Jørgen.

Han får et lite smil om munnen når han sitter og forteller om konserten for 40 år siden, og når jeg spør om hvordan det var å stå på Samfundet i Trondheim, og høre heltene spille opp, er han nokså kortfattet.

– Det var rett og slett en opplevelse, sier Tor Jørgen.

– 11.12.75 har på en måte blitt et begrep for meg i ettertid, legger han til.

Dagen etter konserten er namsosingen nede i Trondheim sentrum en tur og kommer i prat med en kamerat. Han ber Tor Jørgen bort til Samfundet, og de går ned i kjelleren. Der kommer han inn i et rom – og hvem får han se? Jo, gutta i Prudence. De sitter og hører gjennom opptakene fra kvelden før.

– Det er jo artige minner å tenke tilbake på.

– Gleder du deg til hyllestkonserten på fredag da?

– Det kan du nok trygt si ja, selv om Prudence ikke skal spille selv, smiler han.