En av tre tror de har kjørt med promille

Svært mange tar sjanser med alkohol sammen med bilkjøring viser en undersøkelse gjort av Gjensidige. Nå oppfordrer forsikringsselskapet folk til å bruke vettet i førjulstiden.

INGEN REAKSJON: To ganger i løpet av tre timer natt til onsdag fikk politiet inn melding om en og samme promillekjøring i Namsos. Politiet hadde imidlertid bare én mann på vakt, og rykket ikke ut. FOTO: BJØRN TORE NESS  Foto: Bjørn Tore Ness

arkiv

NAMSOS: - Det er tid for julebord og mange sosiale lag nå før jul. Drikker du alkohol, bruk vettet og la bilen stå, også hvis du er usikker dagen derpå, er oppfordringen fra informasjonssjef Pål Rune Eklo i Gjensidige.


Hele 32 prosent av bilførerne i vårt fylke svarer at de tror de kan ha kjørt med ulovlig promille. Det er en klar overvekt av menn, 44 prosent, mens 20 prosent av kvinnene svarer det samme. Menn mellom 40-59 år er «verstingene».


- At rus er et problem i trafikken er vi klar over, men det er skremmende at så mange bilførere i Nord-Trøndelag tror de kan ha promillekjørt en eller flere ganger. Svært mange av dem vi møter på veien tar altså store sjanser med bilkjøring kombinert med alkohol, sier informasjonssjef Pål Rune Eklo i Gjensidige.


Rus årsak til halvparten av dødsulykkene

   - Selv med lav alkoholpåvirkning øker ulykkesrisikoen kraftig. Det er mye fokus på veistandarden, men det aller viktigste for trafikksikkerheten vil uansett være føreren bak rattet. La bilen stå hvis du har noen grunn til å være usikker. Benytt kollektivtrafikk, taxi eller spør venner i stede for å ta unødvendige sjanser, sier Eklo.


Alvorlige konsekvenser

Kolliderer du etter å ha kjørt i ruspåvirket tilstand, kan de økonomiske og menneskelige konsekvensene bli svært alvorlige, ikke bare for dem du eventuelt måtte skade, men også for deg selv.

Avslag på erstatning som følge av narkotikabruk utgjør sammen med medisinbruk halvparten av sakene der kjøring i påvirket tilstand fører til avkortning i forsikringserstatningen. Den andre halvparten skyldes kjøring i alkoholpåvirket tilstand.