Legenden er på plass i rockebyen

Garth Hudson fra The Band er på plass i Namsos for å hylle Prudence, sammen med en lang rekke musikere i den nasjonale toppklassen.

I GANG: Garth Hudson er orgel-virtuos, og skal skape magi i Namsoskirka på kirkekonsert søndag. Han får hjelp til å bli kjent med orgelet av organist Elina Karpinska, og har med seg en egen lydmann og dokumentarfotograf.  

Garth Hudson

Født i Ontario i Canada 2. august i 1937.

Vokste opp i en musikalsk familie, der moren blant annet spilte trekkspill.

Utdannet i klassisk musikk, og var i en periode organist i en lokal kirke.

Ble i 1961 med i backinggruppa The Hawks (senere The Band), på orgel, keyboard, trekkspill og saksofon. The Hawks ble rekruttert av Bob Dylan, og var med på hans mest intense del av karrieren fram til 1966. Senere trakk de seg tilbake til Woodstock, der de i kjelleren på et hus kalt Big Pink gjorde en serie legendariske opptak.

arkiv

NAMSOS: – Wow. Hmm. OK.

Tonene triller ut av orgelpipene i Namsos kirke i det Garth Hudson lar fingrene fare over tangentene. For første gang er det som kanskje er verdens mest kjente organist i gang med å føle seg fram for å bli kjent med kirkeorgelet han søndag skal holde konsert på.

– Orgelet virker veldig bra, konstaterer Garth Hudson, og spør organist Elina Karpinska om alle mulige detaljer om det gedigne instrumentet.

Etter å ha reist fra heimstedet Woodstock utenfor New York og til Woodland-festivalen i Namsos, ankom Garth Hudson rockehotellet søndag kveld, og sjekket inn på et rom med Terje Tysland på veggen. Garth Hudson var den som brakte trekkspillet inn i rocken, og som igjen inspirerte Prudence og Terje Tysland til å skape det som senere ble kjent som trønderrocken.

– Han kunne jeg gjerne tenkt meg å ha vært i studio og laget noen nye låter, sier Garth Hudson.

Han blir i Namsos i over ei uke, for å delta på Prudence-hyllest, spille kirkekonsert, og snakke om musikk. Og han gleder seg mest til å møte medlemmene i Prudence.

 • Åge gleder seg vilt:

  Åge gleder seg til Prudence-tribute med Garth Hudson

  – Vi følte et skrullete slektskap

  Åge Aleksandersen går ikke ofte på konsert. Men nå gleder han seg til å være hedersgjest sammen med resten av Prudence, når Garth Hudson fra The Band tolker Prudence sammen med en rekke toppartister.

   

Inspirert


– Jeg hører noe av inspirasjonen fra The Band i musikken til Prudence. Spesielt rytmen, det at det en prøver å holde det løst, flytende og fast på samme tid. Det at fløyta er med gjør det litt mer folk-rock-aktig, sier han.

I NTE Arena har husbandet allerede øvd i flere dager, for å gjenskape den spesielle prudencske lyden, med trekkspill, fløyte og mandolin. Med seg har de ikke bare Garth Hudson, men en lang rekke av noen av Norges beste musikere, som Knut Schreiner fra Turbonegro, Ida Jenshus, Claudia Scott, Amund Maarud og D.D.E. Noen overraskelser blir det også.

– Jeg har hørt en del på Prudence nå, og har noen ideer til en del ting, sier Garth Hudson.


Søndagen etter skal han briljere igjen, på orgel og flygel i Namsos-kirka, etter planen sammen med kona Sister Maud.

 • Les mer:

  Musikere må klype seg i armen

  – Dette er helt uvirkelig

  – Garth Hudson er et enormt forbilde for så å si alle som spiller keyboard i hele Norge. At han nå kommer til Namsos er helt uvirkelig, sier Terje Tranaas.

   

Tett program


Det blir en avslutning på ei uke med kulturelle opplevelser i verdensklasse.

Morten og Marit ble for sterke

De to Farmen-deltakerne halte seieren sikkert i land mot Brøndbo-brødrene.

, selv om en rekke skoler allerede har vært i gang med konserter på flere institusjoner.

Deretter er det klart for to utsolgte show med D.D.E. i Kulturhuset, før den syngende byen Namsos mønstrer alt den har i storsatsinga Singing Cities torsdag.

Fredag er selve Prudence-hyllesten, på dagen 40 år etter avskjedskonserten der Prudence blant annet spilte låten The Shape I'm In av sin store inspirasjonskilde The Band.

Lørdag skal Åge Aleksandersen og en jury med blant annet Ida Jenshus kåre Bandwagon-vinneren og dele ut Ramp-stipendet til det beste nye talentet, mens det hele altså avrundes i Namsos-kirka med konsert med Garth Hudson på orgel og kona Maud på sang. Innimellom dette er det spekket med en lang rekke andre kulturelle arrangement.

– Woodland inneholder en lang rekke forskjellige ting, og hensikten med alt er å vise fram spennvidden av den kreative kulturen som har kommet fra Namsos og Namdalen. Men i år er temaet spesielt fokusert på Prudence, og 40-årsjubileet for Takk te Dokk. Det mener vi er en veldig passende anledning til å takke Prudence for det de har skapt, og den arven de har etterlatt til Namsos, sier Jan Aage Hals i Woodland.