Rock City? No kidding?

40 år etter at Åge og Prudence sang «Langt igjen til Royal Albert Hall» på scenen i Studentersamfundet i Trondheim, er ringen sluttet.

LEGENDEN GARTH HUDSON I NAMSOS: - Det er spesielt å oppleve at en virkelig rockelegende faktisk setter pris på og lar seg engasjere av den musikken og historien som kommer herfra. 

arkiv

NÅR LEGENDARISKE Garth Hudson fra The Band spiller med på The Band-låten «The Shape I'm In», som Prudence tolket den gangen, på samme dato og som en hyllest til Prudence-medlemmene til stede, vet alle i salen at drømmen som den gang var umulig, nå faktisk går i oppfyllelse.

Begge deler var helt utenkelig den gangen: Åge og Sambandet skal spille i Royal Albert Hall. En av grunnleggerne av den moderne rocken tolker låtene til bandet som skapte trønderrocken, i Namsos, på dagen 40 år etter avskjedskonserten, Selv om D.D.E. synger at de visste det umulige var mulig, var det ikke slik på 70-tallet. Prudence hadde gitt opp drømmen om suksess, og håpet ikke lenger på internasjonalt gjennombrudd og Royal Albert Hall.

MEN SELV om Prudence endte i et økonomisk kaos og konkurs, omsetter musikere med utspring i Namsos og Namdalen i dag for hundrevis av millioner. Åge, Sambandet og D.D.E. er begge veldrevne, middels store bedrifter i trønders sammenheng. I tillegg kommer alle de andre som har latt seg inspirere, også utenfor trønderrock-sjangeren, enten det er i dans, litteratur, hardrock, klassisk musikk, og alle de næringene som følger rundt, med lyd, lys, teknikk og artisthelse.

Det å ta vare på denne kompetansen og videreutvikle den, var kjernetanken i Rock City. I stedet blir Prudence-hyllesten fredag et slags gravøl over Rock City-satsingen. Det er et paradoks at samme måned som bevilgningene fra statsbudsjettet skrus igjen, og mens debatten om trønderrock og identitet har rast, samles flere og større artister i Namsos enn noen gang tidligere, for å hylle arven fra nettopp trønderrocken.

UANSETT videre framtid til Rock City og det nasjonale mandatet om et ressurssenter for pop- og rock, den historien Namsos og Namdalen har i musikken kan ingen ta fra oss. Derfor er det helt logisk at Garth Hudson fra the Band drar fra skogene ved Woodstock utenfor New York, og til Woodland-festivalen og Namsos, midt i mørkeste desember. Dette er en mann som har spilt med alt av store verdensstjerner, og kunne valgt alle mulige andre steder å spille. Men historien om sagbruksbyen Namssos, og musikken som oppsto i møte med arbeidersamfunn, etterkrigstid og brytningstid, er en historie som gir gjenklang i mange andre byer i verden, som Woodstock, Nashville, Cleveland og Liverpool.

Det er den historien Garth Hudson kjenner seg igjen i, og det var slike historier som fikk The Band til å lage musikken som inspirerte både Prudence, Bob Dylan, Eric Clapton og Led Zeppelin.

JEG MÅ INNRØMME at det var en smått surrealistisk opplevelse å se Garth Hudson stige ut av en bobil utenfor Scandic Rock City denne uka, kikke opp på skiltet, og si «Rock City? No kidding?». Eller gløtte opp på bildet av Terje Tysland på rommet sitt, og høre ham si at han der skulle han gjerne skrevet noen nye låter sammen med. Det er spesielt å oppleve at en virkelig rockelegende faktisk setter pris på og lar seg engasjere av den musikken og historien som kommer herfra.

I NA har vi valgt å engasjere oss i Woodland-festivalen, fordi den har til hensikt å løfte fram dette, og skape stolthet ut fra den historien vi faktisk forvalter. Samtidig som vi kobler historien og legendene med det som vokser fram i dag av nye talenter og ny kreativ skaperkraft.

Så vær stolt over det som har kommet ut fra skogen og landskapet vi er formet av - og nyt alle tilbudene i Woodland-uka!