Prudence tildelt kulturprisen i Namsos

– Dette er jo egentlig ganske stilig

Prudence ble torsdag kveld tildelt Namsos kommunes kulturpris 2015 – 40 år etter at bandet takket for seg.

BEDRE SENT ENN ALDRI: Prudence mottok torsdag kveld kulturprisen i Namsos. Fra venstre Kaare Skevik jr., Kjell Ove Riseth, Marit Wallum (kona til Prikken Wallum), Åge Aleksandersen, Johan Tangen og ordfører Arnhild Holstad. 

Tidligere vinnere av kulturprisen i Namsos

1985: Åge Aleksandersen

1986: Knut Misvær

1987: Guttorm Hansen

1988: Dugnadsgjengen ved Kulturhuset

1989: Helge Grydeland

1990: Terje Adde

1991: Elisabeth Thingstad Larsen

1992: Bernt Røthe

1993: Namsos Sangforening

1994: Kari Rønning og Magne Roger Sylstad

1995: Ole Mediå

1996: D.D.E.

1997: Øivind Stenvik

1998: Spillum damekor

1999: Langrennsgruppa i Spillum IL

2000: Arnulf Evensen

2001: Esther Berger

2002: Karsten Johansen

2003: Rolf Iversen

2004: Nina Solheim

2005: Jon Hildrum

2006: Forbes Wilson og Gromus

2007: Namsos Musikkorps

2008: Carl Frode Tiller

2009: Elsa Elden

2010: Chand Torsvik

2011: Teater Non Stop

2012: Karl Greiff

2013: Bymarkas venner

2014: Bjørn Lie

2015: Prudence

GLADE PRISMOTTAKERE: Brorparten av Prudence, Åge Aleksandersen (fra venstre), Kaare Skevik jr., Johan Tangen og Kjell Ove Riseth, kunne torsdag motta diplomet som bevis på at bandet, som la inn årene for 40 år siden, er årets vinnere av Namsos kommunes kulturpris. Og mer oppmerksomhet og heder er i vente. FOTO: BJØRN TORE NESS 

arkiv

NAMSOS: Sent, men godt. Sjelden har uttrykket vært mer treffende. Den gang Prudence herjet langs norske landeveger, på starten av 70-tallet, var det ikke bare jubel og heder å høste fra heimbyen.


Åge fikk den for 30 år siden

– Det er jo lenge siden vi sluttet. Namsos var ikke akkurat plassen vi var mest populære da vi holdt på. Jeg hadde aldri trodd at vi skulle få kulturprisen. Dette er jo egentlig ganske stilig, sa Åge Aleksandersen da NA møtte bandmedlemmene foran seremonien i Namsos samfunnshus.

Selv var han den første som fikk kulturprisen i Namsos, for 30 år siden. Diplomet fra 2015 rangerer han minst like høyt.

– Dette gjør meg glad, av så mange grunner. Spesielt med tanke på de andre i bandet, sier han og titter på sine gamle bandkolleger Kaare Skevik jr, Johan Tangen og Kjell Ove Riseth.


- Myten har blitt større

I tillegg besto gruppa av Terje Tysland, Per Erik «Prikken» Wallum og Jan Devik.

– Å få denne typen anerkjennelse var ikke akkurat noe tema den gang, sier Tangen.

– Dette sier litt om hvilken retning historia har tatt. Populariteten og myten rundt Prudence har bare blitt større med årenes løp, sier Skevik jr.


 • SE VIDEO:

  Her er Åges takkesang

  Da Prudence ble tildelt Namsos kommunes kulturpris torsdag kveld, takket Åge med en nyskrevet sang om sitt gamle band.

 • LES OGSÅ:

  Åge gleder seg til Prudence-tribute med Garth Hudson

  – Vi følte et skrullete slektskap

  Åge Aleksandersen går ikke ofte på konsert. Men nå gleder han seg til å være hedersgjest sammen med resten av Prudence, når Garth Hudson fra The Band tolker Prudence sammen med en rekke toppartister.


Her er hele begrunnelsen fra Namsos kommune:

Namsos kommunes kulturpris for 2015 tildeles rockegruppa Prudence. I over 50 år har musikken som de skapte vært med å bygge opp Namsos sin identitet som rockeby. Prudence var banebrytende innen norsk rockemusikk. Med deres utradisjonelle bruk av instrumenter kombinerte de elementer fra folkemusikk med rock og progrock, og skapte en egen sjanger som senere har blitt kalt trønderrock.

Gruppa og gruppas medlemmer har vært forbilder for mange andre musikere og låtskrivere fra Namsos. Prudence sin musikk lever videre, og unge talenter i Namsos kulturskole og på musikklinja ved Olav Duun VGS kan gjennom den hente inspirasjon til å skape ny musikk og synge på sin egen dialekt.

Prudence står også som en representant for etterkrigsgenerasjonen som reiste ut i verden som sjømenn og hentet hjem musikalsk inspirasjon fra den store verden. De var arbeiderklassegutter som hadde et så sterkt kunstnerisk uttrykksbehov at de trosset all motgang og reiste land og strand rundt for å spille musikken sin. Den gang var det langt til Royal Albert Hall, men innen neste halvår synges «Æ e trønder æ» fra den legendariske scenen i London.

Et godt eksempel på Prudence sin høye status er arrangementet som nå skal gjenskape avslutningskonserten i Studentersamfunnet den 11.12.1975, der mange kjente artister stiller opp for å hylle bandet og musikken som har betydd så mye for så mange.

Det hender ofte at kunstnere ikke blir forstått av sin samtid. Ungdomsopprør, langt hår og høy rockemusikk ble i mindre grad applaudert i Namsos for 50 år siden. Det er derfor en pris som kommer sent, men forhåpentligvis godt. Det er på tide at Namsos kommune med årets kulturpris sier «Takk te dokk»!

 • LES OGSÅ:

  Hva er Trønderrock?

  Jeg vet godt når og hvor Trønderrocken ble født, for jeg fikk gleden av å opptre som jordmor, eller jordfar.

 • LES OGSÅ:

  «11.12.75 er blitt et begrep for meg»

  Tor Jørgen Olsen var en av mange som var på Samfundet i Trondheim for 40 år siden da Prudence spilte sin avskjedskonsert. Det ble en opplevelse som fortsatt sitter i kroppen.