På Lassemoen stasjon må togpassasjerene ut i skogen for å gå på do

Leif Inges elegante utedass-protest

Da togpassasjerene begynte å pisse rett i drikkevannet, var det nok for Leif Inge Nilsen. Dagen etter sto en gammel, men fullt brukbar, utedass på perrongen.

Bedre enn ingenting: Utedassen som har blitt toalett-tilbudet til de reisende på Lassemoen stasjon, er ikke av nyere dato, men ei bedre løsning enn at de reisende gjør fra seg bak pumpehuset i bakgrunnen. – Men den kunne hatt dør, medgir Leif Inge Nilsen. 

arkiv

NAMSSKOGAN: Tro for all del ikke det er passasjerene Nilsen er forbannet på.

– De kommer ofte langvegs fra, og det er jo klart de må på do, forteller han.

Nei – det er Jernbaneverket og ROM Eiendom som driver jernbanestasjonene Nilsen og naboene har ei høne eller to å plukke med.

For da stasjonsbygninga på Lassemoen ble revet nærmest over natta i sommer, var det ikke bare et varmt og tørt venterom som forsvant. Også tre toalett var med ett historie.


Kavet i høye hæler


Alt sammen ble erstattet av et lite leskur på perrongen.

Men folk har fortsatt å bruke stasjonen selv om bygninga forsvant. Og med togforsinkelser, lang reiseveg til stasjonen og annet som kan få det til å presse på: Savnet av toalett har vært godt synlig for Nilsen.

– Jeg har til og med sett damer i høye hæler kave opp i skråninga for å komme seg på do, forteller Nilsen og peker bort forbi et nytt pumpehus.


Rett i drikkevannet


Og da er vi inne på hoved- årsaken til Nilsen forrige helg fikk med seg en nabo ut i skogen for å hente en gammel utedass. Når folk går på do bak pumpehuset, gjør de fra seg rett i drikkevannet til stasjonens naboer.

– Vi fant et tidsrom forrige søndag hvor det er lenge mellom togene, og kjørte ut og hentet utedassen. Den mangler dør, men ellers fungerer den fint, smiler Nilsen.


Hadde toalett og dusj

Han understreker at selv om det hele er gjort med glimt i øyet, så er det litte granne alvor i bånn av utedassprotesten.

– Det snakkes mye om framskritt, sier han og peker på at Lassemoen fram til i sommer hadde et stasjonsbygg med både toaletter og dusj. Nå står det bare et leskur igjen på perrongen. Og fra og med denne uka også en gammel og dørløs utedass.


Lang reisetid

– Den fungerer bedre enn ingenting. Jeg tror de som har ansvaret glemmer avstandene mange har reist for å komme hit. I høst kommer jo folk helt fra Røyrvik fordi Steinfjelltunnelen er stengt, sier han.

– I tillegg skjer det også på Nordlandsbanen at tog er forsinket. Og da kan selv ti minutter være lenge å vente for ei sprengt blære, sier han smilende.

På Lassemoen er det også krysningsspor, noe som fører til at særlig godstog må stoppe for å slippe fram møtende tog. Nilsen forteller at det ikke er uvanlig at også personalet på disse togene kjenner det presse på ettersom kopp etter kopp med kaffe svelges unna.

– Det er klart at noen av alle de som er på stasjonen i løpet av året må ha et sted å gå på do. Det er jo naturlig, sier Nilsen.

– Men er det så mange reisende totalt da?

– Det varierer selvfølgelig, men i høst har det vært mange fra Røyrvik. Når Familieparken på Trones er åpen, er det mye unger her. Og unger må også på do.