«Vi vet ikke om noen andre i Norge som har gjort dette før»

På nyåret kan følge gudstjenestene i Namsos kirke fra godstolen heime. Sokneprest Mark Akali synes det er et spennende prosjekt.

Slik vil de spre budskapet til flere: Kirkeverge Helge Lauvsnes (fra venstre), sokneprest Mark Akali og leder i Namsos menighetsråd, Tore Strøm, tror de vil nå flere ved å sende gudstjenestene i Namsos kirke over internett.FOTO: BJØRN TORE NESS 

arkiv

NAMSOS: Menighetsrådet har bestemt at prosjektet skal gjennomføres. Nå skal gudstjenestene i Namsos kirke filmes og sendes direkte på Youtube.

– I første omgang kommer vi til å streame ei gudstjeneste i måneden, også får vi evaluere prosjektet etter noen måneder, forteller leder i menighetsrådet, Tore Strøm.


Når flere i menigheten

Strøm, sokneprest Mark Akali og kirkeverge Helge Lauvsnes møter NA på galleriet i Namsos kirke. Det er der kameraet blir plassert i januar.

– Nå har vi gjort unna prøveopptak, og har det meste på plass. Menighetsrådet har godkjent prosjektet, og i januar skal vi ha kameraet klart til streaming, forteller Lauvsnes.

Rundt 100 personer er gjennomsnittlig på gudstjenestene i Namsos kirke, men nå tror Mark Akali at de vil nå flere.

– Det er jo ikke alle som har helse eller klarer å komme seg til kirka hver søndag. I kirka er det plass til i overkant av 600 personer, men med streaming over internett når vi mange flere, tror sokneprest Akali.

Å streame gudstjenester er nytt i Norge, og Akali tror det å stå foran et kamera i kirka blir en tilvenningssak.

– De som har gjort noe liknende før sier de fort glemmer kameraet, så det skal nok gå greit. Det er jo helt nytt, men veldig spennende, sier han.


Tenker på personvernet

Slik som det er lagt opp til, skal kameraet filme fra rad ni og framover. Akali, Lauvsnes og Strøm forteller at personvern har vært et sentralt tema i prosessen.

– Det er jo ikke alle som setter pris på å bli synliggjort, og vi ønsker å legge til rette for at dem som ikke ønsker å vises på streamen ikke trenger det. Vi har ikke alle brikkene på plass rundt dette, men folk skal vite at vi tar det på alvor, forteller Tore Strøm.

Lauvsnes legger til at de har gått en runde med Datatilsynet om prosjektet.

– De har vært veldig klare på hva de tenker rundt dette. Varsomhet er et stikkord, og vi må informere om at det blir filmet i kirkerommet, sier kirkevergen.

I første omgang er det kun gudstjenestene som skal streames, og alle tre er enige i at mulighetene er store.

– I utgangspunktet blir gudstjenestene på søndager streamet, men opptaket blir liggende på nett ei uke i etterkant. Dermed kan de som døper barna sine gå inn på nett og se dåpen på nytt, sier Lauvsnes.

Prosjektet, som Nordialog i Namsos har vært med på, har kostet rundt 40.000 kroner.

– Nordialog har lagt ned mange timer for å hjelpe oss med prosessen – gratis, understreker Lauvsnes.

Nå ser han og de to andre fram til å komme i gang.

– Vi vet ikke om noen andre i Norge som har gjort dette før, men det blir veldig spennende, sier soknepresten.

– Nå er det bare finjusteringer som skal til, så er vi oppe og går i januar, legger Lauvsnes til.