En flik av himmelen

Første gang jeg hørte albumet «The Band» med nettopp The Band ble jeg frelst. Og søndag ettermiddag ble jeg frelst på ny. I Namsos kirke hvor tidligere medlem i The Band Gart Hudson og hans kone Maud spilte sakral og himmelsk musikk. At konserten ble en anelse rufsete i kantene, får glatt passere. For musikken var genuin med ekte identitet og som rørte meg langt inn i sjelen.

MEKTIG: Garth Hudson i Namsos kirke, 13.12.2015. Assistent og dokumentarskaper Daniel Bengtsson filmet den historiske opptredenen.  

0

arkiv

Det at Garth Hudson for tiden befinner seg i Namsos blant annet for å hylle Prudence er i seg selv en sensasjon. Men at han i tillegg gjør en kirkekonsert er kanskje en enda større sensasjon. Og bare for å ha sagt det. Søndagens konsert ble en opplevelse hvor herr Hudson åpnet med en 35 minutter lang orgelimprovisasjon med bruddstykker av så vel Mendelssohns brudemarsj, Messias, gospel og velkjente harmonier fra The Band. At kroppen er en anelse skjør synes ikke å ha virket inn på hodet og fingrene til 78-åringen fra Canada. For hans lek med tangentene kan utvilsomt gjøre yngre organister misunnelige, ikke minst når de velklingende tonene slynges gjennom kirkerommet så lysene i de mange kandelabrene blafrer i takt med musikken som avsluttes med et gospelaktig tema.

Så etter en kortere pause forflytter Garth Hudson og hans kone Maud seg til scenen ved alteret foran i kirken til applaus fra den halvfulle salen, før Hudson setter seg bak flygelet og innleder akt to av konserten med The Band-klassikeren «It Makes No Difference» fra albumet «Northern Lights – Southern Cross» fra 1975 og hvor Maud synger en gospelaktig versjon som sender frysninger langt inn i sjelen. For damen synger svært bra og jeg skjønner nå hvorfor hun i sin tid var tiltenkt en rolle som vokalist i The Band.

Se Marthe Amanda Vannebos bildeserie fra konserten:


Garth Hudson i Namsos kirke - 13.12.2015

Garth Hudson fra the Band holdt konsert på kirkeorgel og flygel i Namsos kirke 13. desember 2015.

 

Og at gospel og cajunmusikk fra Louisiana har inspirert begge ble helt klart idet en ny låt strømmer fra scenen og Maud synger med hele sitt register. At konserten og ikke minst versjonen av klassikeren «The Weight» ble noe rufsete i kantene kan jeg godt leve med. For dette er «The Real Thing», genuint, ekte, utilslørt og med sjel og identitet, noe også publikum av synes å føle. For da konserten var ferdig fikk Hudson stående ovasjon fra salen og det var så absolutt fortjent.  Og det å få oppleve en av rockhistoriens største ikoner i en så sakral og lun setting som Namsos kirke er antagelig en «Once in a lifetime» -opplevelse man tar med seg i lang, lang tid. For Garth og Maud gav oss en liten flik av himmelen.