Kirkekonsert med Garth Hudson

Et personlig møte med legenden

Publikum fikk ikke bare en kirkekonsert, men langt på veg to konserter med helt ulikt lydbilde og innhold da Garth Hudson satte seg på orgelkrakken søndag ettermiddag.

ET ØYEBLIKK: Sister Maud Hudson og Garth Hudson under konserten i Namsos kirke, mens Grete Rasmussen som har fått et nært forhold til ekteparet Hudson de siste dagene hjelper å finne de rette notene. FOTO: BJØRN TORE NESS 

PÅ GALLERIET: Garth Hudson i Namsos kirke.  

arkiv

Namsos: Det startet med en orgelimprovisasjon på kirkeorgel som varte i nærmere 40 minutter, hvor Hudson spilte sammenhengende og uten noter. Etter hva NA har fått høre skal 78-åringen Hudson ha tilbrakt store deler av natt til søndag i kirka for å spille og bli kjent med instrumentet.

  • Les Kåre "Pucken" Skeviks anmeldelse av konserten:

    En flik av himmelen

    Første gang jeg hørte albumet «The Band» med nettopp The Band ble jeg frelst. Og søndag ettermiddag ble jeg frelst på ny. I Namsos kirke hvor tidligere medlem i The Band Gart Hudson og hans kone Maud spilte sakral og himmelsk musikk. At konserten ble en anelse rufsete i kantene, får glatt passere. For musikken var genuin med ekte identitet og som rørte meg langt inn i sjelen.

Personlig møte

– Det er hans musikk og hans tolkninger som kommer til uttrykk, slik at det har vært en unik opplevelse både musikalsk, men også hvis man ser dette i en større sammenheng rundt musikkmiljøet i Namsos og alt som har skjedd i forbindelse med Woodland-festivalen, sa Terje Adde.

– Hva legger du i den musikalske delen av konserten?

– At det er kun én mann som kan gjøre akkurat det han har gjort her i Namsos kirke. Det er historien om musikeren Garth Hudson, hvor han kommer fra, hva som har inspirert ham og hvor han har sine musikalske røtter fra, sier Adde.

Kulturmennesket Terje Adde beskrev konserten som veldig amerikansk i lyduttrykk og stil.

– Jeg hørte både Gershwin og andre amerikanske komponis- ter og også musikk fra The Band i det han spilte, men også kjente tema fra Sibelius og Dvorak, slik at her fikk vi en klassisk kirkekonsert med Hudsons eget særpreg på tolkninga, mente Adde.


En ny konsert

I del to var også kona, Sister Maud Hudson, med på konserten. Og publikum fikk nå en helt ny opplevelse hvor Sister Maud med sin særpregede stemme tolket flere kjente låter/sanger/sangtekster med umiskjennelig gospelsound til ektemannens tangenttrylleri.

– Beskriv kort det vi har fått høre?

– Interessant og annerledes. Samtidig er det en veldig spesiell opplevelse å kunne sitte heime i Namsos-kirka og lytte til en musiker som har vært en stor inspirasjon for meg selv, sa Terje Tranaas etter konserten.

– Hva er det som gjør Garth Hudson spesiell?

– Han er en av de få organistene man umiddelbart kjenner igjen på sound og stil, og det sier egentlig det meste, mente Tranaas.


LES OGSÅ:

Overhalla kommune garanterer for orgel-lån

Etter kirkekonserten i Namsos benyttet Overhalla-ordfører Per Olav Tyldum anledninga til å invitere Garth Hudson til å spille i Ranem kirke.

 


Med klar henvisning til del to av konserten, hvor Hudson gikk ned fra kirkeorgelet og satte seg bak flyglet og orgelet og lot publikum få møte noe av det som har gitt ham legendestatus blant musikere og musikkelskere verden over.