Pleier tradisjonene en siste gang

– Det er jo vemodig, men samtidig er det på tide, sier Hilde Viken. Hun har jobbet på Barnas hus i over 30 år, og feirer nå sin siste jul i den tradisjonsrike barnehagen.

JULEVERKSTED: Denne jula blir Barnas hus sin siste før de flytter inn i ny barnehage til neste år. Fra venstre rundt bordet: Malin Klingen Iversen (5), Gerd Aune, Oliver Nordhøy Varsi (5), Tove Kolberg, Heidi Gifstad, Aurora Van Wallinga (4), Yasmina Ganaeva (5), Hilde Viken, Isak Høyholm (5, delvis skjult), Evelyn Otterbekk Høyholm (4) og Natalie Louise Barlund (4, med ryggen mot) var opptatt med juleverksted da NA besøkte den tradisjonsrike barnehagen. 

arkiv

NAMSOS: Julepynt, juletre og julesang. Klangen og stemninga er den samme som alltid på Barnas hus. Den snart 75 år gamle barnehagen like under Klompen er godt i gang med forberedelsene fram mot jul – den siste sådan.

Til høsten neste år skal barna og de ansatte flytte inn i ny barnehage. Solvang barnehage.

– At dette er den siste jula her på Barnas hus, er litt rart. Jeg må si det, forteller Hilde Viken.

Hun sitter rundt bordet sammen med barna og lager julepynt. Rommet er allerede fylt med girlander, glitter, juletre og pynt innimellom alle lekene.

– Vi har alltid plass til mer julepynt. Det skal være sånn her, smiler Viken og hjelper Evelyn Otterbekk Høyholm på fire år med julelenka.

Juleverksted

På Barnas hus er det juleverksted hver dag fram mot juleferien. Bordet er fylt med papir, teip, tegneblyanter og det som hører med. Alle med hvert sitt prosjekt. Sånn har det alltid vært i den tradisjonsrike barnehagen.


NISSEN: Natalie Louise Barlund (4) liker å kle seg ut som julenisse for å skape litt ekstra god stemning i barnehagen. 

– Her ligger det litt forskjellig framme, slik at ungene kan lage det de selv vil. Det kan enten være julegaver til besteforeldre eller julepynt, forteller Viken.

To av dem som er godt i gang med juleverkstedet er Isak Høyholm (5) og Karl Filip Borgeteigen (5).

– Jeg synes det er artig å lage julepynt, men snø er artigst. I dag er det ikke snø, sier Isak.

– Vi liker å lage «klisjklasj», legger Karl Filip til.

– Hva er det?

– Klisjklasj!

– Lager dere det ute?

– Så klart, svarer kompisene.


GAMLE DAGER: Bestyrer Inger Flåt har mange minner fra tida på Barnas hus. Malin Klingen Iversen (5) gjemmer seg bak bildet som er fra 1953. 

Dinosaurgenser

De sitter med hver sin tegnestift. Isak har på seg dinosaurgenser, men tegner drager.

– Drager er kulere enn dinosaurer ettersom de kan spytte ild, sier han.

Karl Filip nikker – men innrømmer at han også bruker noe av tida rundt bordet til å lage julepynt.

– Bare se på denne «hjerteposen», sier femåringen

– Hva skal du gjøre med den, da?

– Henge den på juletreet, så klart, svarer Karl Filip.

Det er ingen tvil om at tradisjonene opp mot juletider holdes ved like på Barnas hus. Rundt bordet har også Gerd Aune, Tove Kolberg og Heidi Gifstad satt seg. Alle med lang fartstid på Barnas hus.

– Det blir rart å flytte. Men vi ser jo behovet. Vi har hatt det bra her, men det blir fint i den nye barnehagen, sier Kolberg.


Pynter juletreet: Selv om juletreet på Barnas hus allerede har fått sin dose julepynt, finner Aurora Van Wallinga (4) alltid en ledig plass å henge på enda mer pynt. 

Gave fra Sverige

Barnehagen som ble skjenket Namsos by av Svenska Røda Korset i 1941 – som en real håndsrekning til barnefamilier på bar bakke – har siden den gang stått for både trygghet og lek for tre generasjoner namsosinger. Barnehagen har totalt 36 barn fordelt på to avdelinger, og ti faste ansatte.

– Dette er jo blitt vårt andre hjem opp gjennom åra, sier Gifstad.

– Hva kommer dere til å savne mest?

– Det er nok uteområdet, sier Hilde Viken og mimrer tilbake til den tida de hadde egen kokk i barnehagen.

– Husker dere Ebba? spør hun.

– På den tida fikk vi middag hver eneste dag. Det var vel i 1989 Ebba Svensen sluttet. Det hadde ikke gjort meg noe om vi hadde hatt middag hver dag nå også, smiler Viken.


– Vi tar sjela med oss

Barnehagebestyrer Inger Flåt har jobbet på Barnas hus side 1998. Også hun synes det blir vemodig å flytte fra byens eldste barnehage til neste år.

– Slik som utviklinga har vært, er det på en måte rett å legge ned. Huset er jo slitt, og med flere unger er det mindre plass, sier hun.

– Vi tar sjela med oss, legger hun til.

I tillegg til sjela, skal alle de ti ansatte være med på flyttelasset.

– Det blir spennende med ny barnehage. Vi gleder oss til det, forteller Viken.


FLYTTER HIT: Solvang barnehage blir navnet på den nye barnehagen. Rundt 80-90 barn skal inn i barnehagen som etter planen skal være innflyttingsklar i august neste år. 

Den nye barnehagen – som får navnet Solvang barnehage – skal være ferdig i august neste år. Da venter nye tradisjoner og juleforberedelser.

– I den nye barnehagen blir det plass til rundt 80-90 unger. Så forandringene blir store. Det blir jo mer å holde styr på, smiler Inger Flåt – som er innstilt på å flytte.

– Det er rart å tenke på det, men sånn er det.

På juleverkstedet rundt bordet er det nesten tomt. Barna har samlet seg på et annet rom, og synger gamle julesanger. Som de alltid gjør før jul.

Og snart er det helt tomt rundt bordet.

Helt tomt på Barnas hus.