Erna skifter mannskap

arkiv

Statsminister Erna Solberg har endret på regjeringas sammensetning. Tre statsråder gikk ut, fire kom inn og tre fikk nye poster. Klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H), kulturminister Thorhild Widvey (H) og arbeidsminister Robert Eriksson (Frp) forsvant ut etter to år i regjering

Nå er Frp-nestlederen Per Sandberg klar for å ta seg av de norske fiskeriressursene. Rollen som frispiller i Frp er definitivt over. Den tidligere Oslo-byråden Anniken Hauglie får ansvaret for det tunge Arbeids- og sosialdepartementet. Hun har solid bakgrunn i dette saksfeltet. Mer ukjent er den nye landbruksministeren, Jon Georg Dale (31). Tross sin unge alder har han lang fartstid i politikken, sist som statssekretær hos finans- minister Siv Jensen. Linda Hofstad Helleland fra Trondheim er en av Høyres mest drevne kulturpolitikere og bør derfor ha grunnlag for å gjøre det bedre enn Widvey.

Det kom ikke som noen bombe at Sundtoft og Widvey måtte forlate regjeringa. De har begge slitt fra første dag. Mer overraskende er det at Eriksson skiftes ut, men hans avgang må i første rekkes ses i lys av at Frp nå har fått en ekstra statsråd, med Sylvi Listhaug (Frp) som innvandrings- og integreringsminister. Som motytelse krevde Høyre å få Arbeids- og sosialdepartementet. Det er viktig for Høyre å ha den førende hånda på rattet i ei tid med økende arbeidsledighet og når nye runder om pensjon står for døra.

Mange hadde spådd at også Elisabeth Aspaker (H) var på veg ut av regjeringa, men hun forlater bare posten som fiskeriminister for i stedet å ta seg av regjeringas europapolitikk. Europa- minister Vidar Helgesen blir ny klima- og miljøminister. Dette er to saksområder som henger stadig mer sammen, spesielt siden Norge har koblet seg på EUs klimapolitikk.

Det mest interessante ved Solbergs ommøblering er å samle innvandrings- og integrerings- saker under en ny minister. Statsministeren kan selv vise til vellykket erfaring med ei slik samordning fra tiden som kommunalminister i Bondevik II-regjeringa. Interessant er det også at Sylvi Listhaug har fått denne oppgaven. Den tidligere landbruksministeren er en kommende stjerne i Frp. Listhaug er en politisk slugger som vi kommer til å høre mer fra. Erna Solberg har tatt noen kloke grep. Spørsmålet er om det holder fram til valget i 2017.


Erna Solberg har tatt noen kloke grep