Hasj, hasj, hasj

Vidar Strøm Tingstad 

arkiv

Hvorfor er cannabis-planten likestilt med det syntetiske dødsdopet heroin i hodet til så mange nordmenn?

Har vi helt mistet evnen til å holde oss objektive og kildekritiske i våre sammenligninger? Hvorfor kan det virke som om godt utdannede, oppe- gående landsmenn ikke evner å skille «syntetisk cannabis», fra cannabis? Ordet syntetisk bør spille en rolle her.


Vi som nærmer oss 30 og kommer fra «karskens hjemland»; Namdalen, husker godt metanolbølgen som herjet her hjemme i løpet av første halvdel av det første tiåret i det nye milleniumet. I 2001 kunne Nationen melde om rekordbeslag av smuglersprit.


Vi nykonfirmanter tente alltid på en skje med «Namsos-spriten», for å sjekke om den hadde rett farge, før vi drakk oss fra sans og samling. Alkohol generelt ble ikke demonisert av samfunnet, når trespriten krevde flere norske menneskeliv. Selv om begge væskene er hjernekrympende og at etanol og metanol er relativt like navn.

Et kjemisk framstilt dødsdop kan ikke likestilles med en plante med berusende effekt bare fordi uetiske markedsførere har gitt det et fengende navn som assosieres med Bob Marley, fri sex, fred og kjærlighet, og tiltrekker seg ungdommer. Ungdommer desperate for å komme seg unna en stressende hverdag med urealistiske forventninger.

Politiet kan melde om hasj, hasj, hasj, som om de ikke er klar over at de bruker et begrep som kun dekker den prosesserte, opprinnelig marokkanske, mørkere, oljeaktige derivasjonen av cannabis-planten.


Hvorfor denne demoniserende «heksejakten» på en plante som bringer et budskap om fred og gjør epileptiske barn friske. En plante som ble gjort ulovlig fordi farmasøytiske selskaper, alkoholprodusenter og våpenlangere ikke skulle tape penger. Den kapitalistiske fengselindustrien står igjen som vinner.

Debatten er så uraffinert, så gammeldags, den minner om «homodebatten» for noen tiår tilbake.

Avispaltister kommer seg unna med vis-vas-propaganda om «rusutløste psykoser» som følge av cannabis. Leseren blir oppfordret til å bare legge diskusjonen død en gang for alle, siden vi sikkert er interessert i å leve et godt liv.


Alkohol er intet annet enn et lovlig dop med en enorm brukergruppe. Knust «brukerutstyr» ligger strødd på norske gater hver helg. Antidepressive medisiner blir delt ut til folk med kjærlighetssorg. Aggressive mennesker med spritflaske og sigarett for hånden, sier de tar avstand fra dop.

Dobbeltmoralen florerer. Hva sier dødsstatistikken? Gå inn og se selv! Vær kildekritisk og husk å skille planter fra kjemiske dødsdop.


For lesere som søker mer kunnskap om emnet, før de hiver seg inn i kommentarfeltet, anbefaler jeg dokumentaren «Cultural high», den ligger tilgjengelig på Netflix.

Jeg er vel litt forut for min tid når jeg tar meg frihet til å argumentere for noe som er ulovlig, men noen må tørre å heve stemmen for de sakene hvor de vedtatte lovene ikke fører noe godt med seg.

Her har vi som jobber freelance et ansvar, på vegne av livredde, pot-røykende statsansatte skattebetalere, for å styre vårt samfunn i retning av økt bevissthet. Lærte vi ingenting av å kriminalisere alkoholen? Mange misbruker selvfølgelig cannabis også; på akkurat på samme måter som folk misbruker junk-food, brus, koffein. Om man føler at man MÅ ha et stimuli for å ha det bra, er man avhengig, uansett hva det er.

For meg var tv-spill den største avhengigheten. Det var jeg som søkte virkelighetsflukt, ikke Mario-spillet som ville meg vondt.


De syriske guttene kommer rett fra krig. Allikevel leker de, ler de, de bearbeider sine trauma med leken. For her i leken kan man lage egne uskrevne regler underveis, uten frykt for å bli skutt, og uten at Anders Anundsen-sympatiserende nordmenn ser på dem som underlegne dyr og roper: «Er det dette skattepenga mine går til!». (Kudos til «vestkantsvartinga», AKA Karpe-Diem).


De er trygge akkurat nå, her og nå kan barna leke, fremtiden er derimot svært usikker. Deres fremtid er kun trygg om vi slutter å være så forbanna stolte over å ha vært her først. Var ikke samene her før oss?


Jeg tror vi har mye å lære av samene. Spiser ikke de mye fleinsopp? Har hørt at det er bra for helsa.

Det får være årets siste provokasjon fra den radikale øyværing, jeg lover å være tilbake på nyåret. Skarpere enn noensinne. Fredelig jul godt folk!