Familien Glømmen har gjort mer ut av Friluftslivets år enn de fleste andre

Drar på tur så ofte de kan

De innledet Friluftslivets år med å sove på plena. Familien Glømmen pakker sekken og drar på tur så fort de har ei frihelg.

SOVE UTE: Ungene i familien Glømmen er godt vant til å sove ute i det fri. Matilde (til venstre) har 42 netter utendørs i friluftsåret, her sammen med lillebror Jakob (23 netter ute) og storesøster Signe som har 12 netter utendørs i 2015.FOTO: PRIVAT 

FERIE: I sommer dro familien på en 16 mil lang sykkeltur. Her er mamma Lene, Signe og Matilde. 

KANO: Å padle er også en yndet aktivitet i den spreke friluftsfamilien. 

SELFIE: På toppen av Saltfjellet. Fra venstre: Mamma Lene, pappa Magnus, Signe, Matilde og lillebror Jakob foran. 

KORTSPILL: Familien har alltid kort med seg på tur. Her tar pappa Magnus, Matilde og Signe et slag kort under teltduken. 

arkiv

GLØYMEM: De er nok ikke helt som andre familier. Hos Glømmens på Gløymem har de et eget rom med turutstyr. Så fort de får det til, pakker de sekken og drar av gårde til fjells, til skogs eller langs vegen – til fots, på ski, i kajakk eller på sykkelsetet. Å være ute er prioritet nummer en i familien som består av pappa Magnus, mamma Lene, Signe (13), Matilde (8) og Jakob (4).

Startet 13, januar

Da startskuddet for Frilufts- livets år gikk 13. januar, sov fire av fem familiemedlemmer ute på plena. 13-åringen Signe sto over. Hun synes det er unødvendig å ligge ute i sovepose om vinteren når hun heller kan ligge i den varme, gode senga si.

Siden har det blitt mange overnattinger ute i det fri for familien på fem og bikkja. Matilde har vært aller ivrigst. Hun står bokført med 42 ute- overnattinger. Pappa Magnus har nesten like mange, mens lillebror Jakob har 23. Mamma Lene har 15 utedøgn og tenåringen Signe har 12.

Åtte år gamle Matilde har lang fartstid som «ute-sover». Foreldrene forteller at hun lå ute på trappa i et lite rosa telt hele sommeren i 2013.


Til Råengtjønna i januar


Den første turen i Friluftsåret gikk til Råengtjønna 17. januar. Da var hele familien med, også en urolig lillebror.

– Vi var mest spent på Jakob. Han ligger ikke i ro i soveposen, men vi fikk til å legge ham i pulken, og da gikk det bra, forteller mamma Lene.

I mars ble det enda flere turer med ski og pulk. Det er enklest å dra om vinteren, når foreldrene kan dra hver sin pulk med oppakning. Selv om de pakker fornuftig og stadig lærer nye knep, må de ha med en hel del til familien på fem og bikkja.

I sommer syklet de 16 mil på fem dager og i høst gikk ferden til Salfjellet, en åtte timers tur. Der bodde familien i fem dager i ei lita hytte med bare et rom.

– En kjempetur, smiler de.