Det nye bakeriet i Sørli har reist seg i rekordfart

Juledrømmen har blitt virkelig

Sju måneder etter at spaden gikk i jorda er produksjonen i full gang på Drømmebakeriet som så langt har skapt arbeidsplasser til 20 mennesker.

DRØMMELAGET: Elleve av Drømmebakeriets snart tjue ansatte var på jobb eller omvisning dagen før dagen. Flere av dem uttrykte at de hadde jobbet julaften om det var behov for det. Fra venstre: Mary Nordbakk, May Britt Skåle, Ørjan Sundvik, Ivan Aursand, John Helge Inderdal, Arve Gåsbakk, Elena Veronica Inderdal, Edvard Gåsbakk, Ole Stuenes og Lars Kristian Hågensen. 

Produksjonsklar: Mikal Moen (til venstre), John Helge Inderdal og Arve Gåsbakk viser fram noe av produksjonslokalene i det nye bakeriet. 

Salgsklar: Produktutviklinga er i full gang og Whoopie i ulike smaksvarianter er klare til å plasseres i norske butikkhyller på nyåret. 

arkiv

JULE: – Mary er ei spesiell dame. Hun var den første jeg ansatte i det gamle bakeriet og nå begynner hun her i januar, sier John Helge Inderdal.

– Ja. 14. juli 1990 hadde jeg min første arbeidsdag, svarer Mary Nordbakk.

Noe som betyr at hun manglet to uker på å ha jobbet 25 år for Lierne bakeri som ble lagt ned 1. juli i år.


Bedre jul enn i fjor


Med et var et industrieventyr i Lierne over. Men bare noen meter opp i bakken var Inderdal i gang med å bygge et nytt bakeri. Og i går var Nordbakk innom sin nye arbeidsplass for aller første gang.

Les også:

Livet i Lierne etter lefsebakeriet

Drømmen reiser seg

Rett opp bakken fra det gamle lefsebakeriet er noen driftige lefsebakere i ferd med å realisere en god og gammel drøm.

– Etter at det gamle bakeriet var jeg helt tom og vile gjøre minst mulig. Men nå har det blitt nok stillesitting så jeg er glad for å begynne her. Dette blir en annerledes jul enn i fjor, smiler hun.

Smiler gjør også May Britt Skåle, Elena Veronica Inderdal, Ole Stuenes og Edvard Gåsbakk. Sammen med Nordbakk er også de innom sin kommende arbeidsplass for første gang. Og de har også en fortid på det gamle bakeriet.

Og mens Nordbakk forteller at hun syntes det var vanskelig å finne ny jobb fordi hun begynner å trekke på åra, hadde de fire andre funnet noe nytt å gjøre etter at den forrige bakerijobben forsvant.

– Jeg jobbet på Helsetunet, så jeg hadde et luksusproblem da denne muligheten dukket opp. Valget var egentlig enkelt, forteller May Britt Skåle før driftsleder Ørjan Sundvik tar med seg gjengen for å vise dem deres nye arbeidsplass.


Har blitt 20 ansatte


At de fem sammen med femten andre kan omtale Drømmebakeriet som arbeidsgiver, er nesten utrolig. Planlegginga av det nye bakeriet startet ikke før Orkla varslet at det gamle bakeriet skulle legges ned. Det gjorde de i mai i fjor.

Les også:

Finansieringa av Drømmebakeriet er på plass

Et samarbeid mellom Grong Sparebank, Sparebank 1 SMN og Innovasjon Norge sikrer at finansieringa av Drømmebakeriet og bakeribygget i Lierne er i orden.

Men først da Arve Gåsbakk og Mikal Moen kom inn på eiersida for ett år siden, begynte ting å gå fra idé til noe konkret.

– På et snaut år har vi gjort det samme vi brukte femten år på i det gamle bakeriet, forteller Inderdal.

Egentlig er det gjort på ti måneder. Først 19. mai var finansieringa av fabrikken på plass. Dagen etter gikk spaden i jorda på industriområdet i Jule.


I svarteste skogen


– Å få på plass finansieringa tok to måneder lenger enn vi så for oss, så vi er fortsatt på etterskudd, sier Inderdal.

Likevel gjennomførte man den første prøvebakinga i de nye lokalene i begynnelsen av september.

Etter flere prøvetakinger, forteller Inderdal at flere nye produkter er klare. Og ett, som har fått navnet Whoopie, har fått flere smaksvarianter og emballasje.

– Dette produktet vil være i butikkene i februar, sier grynderen.

Men først er det juleferie. Klarer Inderdal å slappe av?

– Ja. Jeg skal på hytta ute i svarteste skogen, tre kilometer fra vegen. Når hytta og gløggen er varm, slapper jeg av. Men jeg har med litt kontorarbeid jeg kan kose meg med.