Slik blir nyttårsværet

– Vil bli godt rakettvær

Det ligger an til å bli en fin nyttårsaften for dem som er glade i fyrverkeri, og temperaturen vil holde seg på den røde siden av gradestokken.

Godt vær: Det ser bra ut for nyttårsværet i Namdalen. 

arkiv

NAMSOS: Det forteller vakthavende meteorolog hos Meteorologisk institutt, Geir Ottar Fagerlid.

På formiddagen nyttårsaften vil vinden komme opp i sterk kuling utsatte steder, men meteorologene forventer at vinden vil avta i løpet av dagen og innen klokka bikker midnatt vil det være lite vind og et høyt skydekke.


Lite nedbør

– Det vil nok bli et fint rakettvær i Namdalen. På enkelte steder som er utsatt for sørøstlig vind vil det nok kjennes litt, men befinner du deg i et område som ikke er påvirket av sørøstlig vind, skal det være fint å feire det nye året ute med raketter, fortsetter Fagerlid.

– Det ser rett og slett veldig bra ut, legger han til.

– Hva med nedbør? Vil det komme regn eller snø?

– Det er kun på dagtid at det kan komme litt nedbør. Det kan fort hende at det ikke kommer noe i det hele tatt. Utover dagen på nyttårsaften vil det ikke komme noe nedbør og det vil bli et høyt skydekke, forklarer den vakthavende meteorologen.

– Temperaturmessig vil det på dagtid komme opp i fem plussgrader, og på natta vil det fortsatt være plussgrader og mildt, legger han til.


Sprengkulde

Etter nyttårsaften vil det til helgen komme en periode med sprengkulde. Et kraftig høytrykk øst for Norge sørger for at vinterens første kuldebølge kommer fra lørdag. Prognosene viser iskaldt vær over hele landet i minst ti dager.

Høytrykket, med sentrum over Finland og de vestlige delene av Russland, er et såkalt blokkerende høytrykk. Det betyr at høytrykket er så kraftig at det blokkerer strømmen av lavtrykk inn mot kysten, og gir for det meste fralandsvind mellom sør og øst, og stort sett oppholdsvær.