Reisemålene vi unngår

Terrorfare og flyktningkrise er med på å styre sommerens ferievalg.

TUNISIA: Nærmere førti turister ble drept i terrorangrepet i Sousse i Tunisia i juni. Siden da har alle charterreiser fra Norge til Tunisia vært innstilt. 

arkiv

– Vi ser helt klart at terrorangrep og andre hendelser påvirker reisemønsteret til folk, sier kommunikasjonsansvarlig i Star Tour, Nora Aspengren.

– Etter Paris-terroren i høst sank aktiviteten på nettsiden vår dramatisk i ukene etterpå, selv om vi ikke tilbyr turer dit. Folk var rett og slett ikke i modus til å planlegge ferien, og det er forståelig, sier hun.

I en undersøkelse InFact gjorde for VG i desember, oppga 58 prosent av kvinnene og 41 prosent av mennene at de hadde blitt reddere for å reise til utlandet etter terroren i Paris og bomben på det russiske charterflyet på vei fra Egypt. Kanskje ikke så rart – turister er attraktive terrormål. Angrep mot turister får mye oppmerksomhet, skaper frykt og rammer økonomien i land som er avhengig av turisme.

– Trusler fra terror, naturkatastrofer eller andre risikofaktorer er med i betraktningen når folk tar sine reisevalg, sier reiselivsforsker og førsteamanuensis ved Høgskolen i Lillehammer, Terje Slåtten.

– De fleste ønsker ikke å ta noen risiko når målet er en hyggelig ferie med familien, og velger heller et reisemål de anser som sikkert og trygt, sier han.

HURGHADA: Enkelte norske charterselskap tilbyr fremdeles turer til Hurghada i Egypt, hvor dykking og snorkling er populære aktiviteter. 

 

Skepsis til Egypt

Blant nordmenns feriefavoritter har særlig Egypt fått merke at terror påvirker reisevalgene våre.

– Egypt var tidligere veldig populært, men mange er blitt skeptiske på grunn av terrorfaren, sier Aspengren.

Star Tour har ikke tilbudt reiser til Egypt de siste tre årene, men har Hurghada tilbake på programmet for inneværende vintersesong.

– Det er litt for tidlig å si, men foreløpig ser det ikke ut til at folk er så ivrige etter å reise dit, forteller hun.

Utenriksdepartementet fraråder reiser til Egypt med unntak av noen områder, blant annet turistområdene på vestsiden av Rødehavet, der Hurghada ligger. Inntil nylig var også Sharm el-Sheikh blant unntakene, men UD fraråder nå reiser også dit.

Ving har ikke hatt reiser til Egypt de siste årene, det samme gjelder Solia.

– Vi sluttet å tilby Egypt for noen år siden fordi situasjonen var ustabil og etterspørselen gikk ned, sier pr- ansvarlig i Ving Elisabeth Larsen-Vonstett. Apollo hadde ikke Egypt på programmet i 2014, men har tatt det inn igjen denne sesongen.

SHARM EL-SHEIKH: Mye sol og lave priser gjorde Sharm el-Sheikh til et populært reisemål for nordmenn. Nå anbefaler Utenriksdepartementet turistene å holde seg unna inntil videre. 

 

Avlyser Tunisia-turer

Hardt rammet av terror mot turister er også Tunisia. Etter terrorangrepet i Sousse i sommer har ingen norske charterselskap tilbudt turer dit. Utenriksdepartementet fraråder også feriereiser til Tunisia. Detur har foreløpig Tunisia på programmet for sommersesongen, men har uttalt at de vil avlyse turene dersom UDs reiseråd blir stående.

Også urolighetene i Tyrkia har gjort en del nordmenn skeptiske.

– Etterspørselen etter Tyrkia har foreløpig vært lavere enn i fjor, men det er litt for tidlig å si hvordan sommer- sesongen ender, sier Larsen-Vonstett i Ving.

Verken hos Ving eller Star Tour har de imidlertid merket noen effekt av flyktningstrømmen til de greske øyene.

– Vårt inntrykk er at nordmenn ikke har blitt skeptiske til å reise til Hellas. Snarere tvert imot: I sommer så vi at mange av våre reisende ønsket å hjelpe, og benyttet muligheten til å ta med ekstra bagasje, sier Larsen-Vonstett. Flere av charter- og flyselskapene tilbød nemlig passasjerene å ta med ekstra bagasje med klær og utstyr til flyktningene.

CHIOS: Chios i Hellas kan by på pittoreske landsbyer. I høst har imidlertid flyktningstrømmen skremt vekk en del av turistene. 

 

Vender raskt tilbake

Hos Lilleput Reiser derimot, har flyktningkrisen gått hardt ut over bestillingene. Lilleput Reiser er det eneste norske selskapet som tilbyr turer til Lesvos og Chios, de to øyene som har tatt imot flest flyktninger.

– I høst var det nesten full stopp i bestillingene til Lesvos og Chios, sier daglig leder Frode Schiøtz. Han satser likevel på destinasjonene også neste sesong.

– Vi som jobber i denne bransjen vet at folk kan bli skremt fra å reise når noe skjer, men at de kommer tilbake så fort situasjonen roer seg. Våre overnattingssteder ligger langt unna der flyktningene ankommer, og vi ser allerede en langsom økning i bestillingene til Lesvos og Chios, sier han.

Også reiselivsforsker Terje Slåtten mener at hendelser som skremmer oss fra å reise til en reisemål det ene året, kan være glemt det neste.

– Med en gang noe har skjedd opplever vi gjerne trusselen som større enn den faktisk er. Så går tida, idyllen gjenopprettes og turistene strømmer tilbake, sier han. Hendelser kan til og med tiltrekke seg turister.

– Vulkanutbruddet på Island, som gjorde at mange ble stående askefast, har faktisk ført til økt interesse for Island som reisedestinasjon. Folk ble nysgjerrige og ville se hvordan landet var, sier han.