Den nye politireformen:

– Det vil ikke gå fort

Fra 1. januar ble hele Trøndelag ett samlet politidistrikt, med hovedsete i Trondheim. Lensmann i Leka, Ole Kristian Holand, tror ikke endringene vil vises for publikum på ei god stund.

Spørsmål: Selv om de nye politidistriktene ble aktive 1. januar, tror ikke lensmann på Leka, Ole Kristian Holand, at vi vil se noen forandringer med det første. FOTO: BJØRN TORE NESS 

arkiv

LEKA: Det som tidligere var to politidistrikt, Nord-Trøndelag og Sør-Trøndelag, er nå samlet under ett. De skal dekke området fra Bindal i nord til Oppdal i sør. Det er ikke bestemt ennå hvilken skjebne landets lensmannskontor vil få, men det er bestemt at antallet skal reduseres.

Siden desember 1981 har lensmann Ole Kristian Holand sørget for å holde ro og orden i den lille øykommunen helt nord i Namdalen. Den nye inndelinga av politidistriktene vil nok ikke publikum merke på enda ei stund, tror lensmannen.

– Omorganiseringen vil nok ikke skje fort. Det som først skal skje er omorganiseringen av operasjonssentralene, og det vil ikke publikum merke noe som helst til, sier Holand.

Organisering

– Det er jo sagt at antallet lensmannskontor skal ned, og ved andre store sammenslåinger har det vært slik at de minste har gått først, uten at det kan sies å være det rette. Folket er jo her på øya, og det er de tjenestene folket har krav på som blir skadelidende. Samtidig skal hver kommune ha en fast kontaktperson ved lensmannskontoret eller politistasjonen. Hvordan dette skal organiseres vet jeg ikke, fortsetter Holand.


  • Les også:

    Slik blir den nye politihverdagen

    1. januar ble antall politi-distrikter redusert fra 27 til 12. I løpet av 2016 skal dagens 354 lensmannskontor reduseres, men Stortinget har ikke tall- festet hvor mange det bør være.


Den 63 år gamle lensmannen mener at utfallet av kommunesammenslåinga er nært koblet med hvordan tilstedeværelsen av politi vil bli på Leka i framtida.

– Det er mange spørsmål som ligger i lufta når det kommer til sammenslåingen av politidistriktene. Vi som jobber i politiet har krav om fortsatt jobb, men for min del, hvis det blir slik at arbeidsvegen blir altfor lang og kronglete, så legger jeg karrieren på hylla. Det kunne jeg i og for seg gjort tidligere også med tanke på alderen, forteller Holand.

– For folket sin del så vil jeg fortsette i jobben og opprettholde et kontor med de tilbudene som folket trenger, legger han til.

– Hva tenker du om de nye politidistriktene. Har det noe for seg å slå hele Trøndelag sammen?

– Hvis vi klarer å dra det beste ut av det, så ja. I Nord-Trøndelag har vi drevet med omorganisering i ei stund nå, så det meste er egentlig gjort. Spesielt i Namdalen samarbeider vi på tvers av kommunene på en rekke tjenester og tilbud, sier lensmannen.