– Alle fortjener lik respekt

– Uansett hvilket yrke eller utdanning du har, sier Tove-Mari Wester (22). Hun slår et slag for yrkesgruppene som noen kanskje ser på som unyttige.

Sier ifra: Tove-Mari Wester sier at noe må gjøres med holdningene som mange har rundt flere yrkesgrupper. Hun har fått massiv støtte etter at hun skrev et leserinnlegg på NAs nettsider.  Foto: Jonas Olsen

arkiv

NAMSOS: Selv er hun renholder på sykehuset i Namsos, og ønsker å få opp bevisstheten rundt det at det finnes mange yrkesgrupper som gjør en veldig viktig jobb.

– Jeg har egentlig gått og tenkt på at jeg burde skrive noe om akkurat dette, men så er det noe med det å tørre å si ifra, det å tørre skille seg ut. Jeg vet om mange som tenker akkurat det samme som meg, men som rett og slett ikke tør si ifra, forteller Wester.

Hun poengterer at hun ikke ønsker å tråkke på noen tær, men at hun vil belyse en ukultur som det bør bli en slutt på.


Få slutt på holdningeneArbeidsliv

Tove-Mari Wester

Et vaskeekte slag

og hun forteller at responsen har vært utelukkende positiv.

– Til og med folk jeg ikke aner hvem er har sendt meg melding om at de synes det var bra noen turte å si noe.


LES INNLEGGET:

Arbeidsliv

Tove-Mari Wester

Et vaskeekte slag


I bunn ligger det et budskap i innlegget om at det må bli slutt på de holdningene som går på at visse yrker er mindre verdt enn andre.

– Samfunnet hadde ikke klart seg uten de som sitter i kassa på Rema 1000. Hva skulle vi gjort om det ikke kom noen for å tømme søppeldunkene våre? Enn om det ikke hadde vært noen der for å sortere posten vår. Alle sammen gjør en enormt viktig jobb. Selv om det ikke ligger mange års skolegang bak, sier Wester.

– Disse sure ansiktene og kommentarene du nevner; er dette noe som foregår daglig?

– Jeg får ikke det i ansiktet hver dag, men jevnlig. Derimot er det noen som får det hele tiden, og det gjør noe med både samvittigheten og motivasjonen for å gjøre en god jobb, sier den 22 år gamle renholderen.


«Er jo bare en vasker»

Wester sier samtidig at det ikke er snakk om at de tar seg nær av kritikk, for det er noe som hun mener er sunt å få, men det er også sunt å få litt ros en gang iblant.

– Det som er viktig er å få folk til å skjønne at også vi gjør en veldig viktig jobb. Folk flest har den holdninga at: «Hun er jo bare en vasker», men slik er det ikke. Vi som jobber med dette er stolte over det vi gjør, fortsetter Wester.


– Hva mener du bør gjøres for å få bukt med dette problemet?

– Alle fortjener å få lik respekt, og alle bør få anerkjennelse for at de gjør en god jobb. Selv om du kanskje ikke ville jobbet som vasker eller butikkmedarbeider selv, så har vi faktisk valgt dette selv, og dette er noe vi vil jobbe med, forteller 22-åringen.


Forståelse

– Jeg synes det er et bra skrevet innlegg, og det handler jo om at vi alle er avhengige av hverandre, forteller ansvarlig seksjonsleder for renholdsavdelinga på Sykehuset i Namsos, Monica Rekstad.

– Har du inntrykk av at de holdningene som blir beskrevet er utbredt hos dere?

– Jeg tror ikke det er så voldsomt mye av det, men innimellom kan det nok oppstå enten om det gjelder renholdere, portører eller hva det skal være. I en travel hverdag kan nok noen bli litt sure, men det er ikke et utpreget problem, mener jeg, sier Rekstad.


" Hva skulle vi gjort om det ikke kom noen for å tømme søppeldunkene våre?

Tove-Mari Wester

Renholder

Samtidig er hun enig i det underliggende budskapet med at alle fortjener lik respekt, uansett hvilket yrke de har.

– Det handler om at samfunnet er avhengige av hverandre for å fungere. Jeg synes alle er like mye verdt, og vi må respektere hverandre, sier hun.


– Ukjent problem

Hovedtillitsvalgt for fagforbundet på Sykehuset Namsos, Hege Trana, forteller at problemet som Wester skriver om i innlegget sitt er ukjent for henne, men at hvis det er noen som føler at dette er reelt, så kan de ta kontakt for hjelp til å føre det videre til rette instanser.

– Det er jo klart at jeg skal ikke avvise problemet hvis det er der, og da bør vi ta fatt i det. Men mitt inntrykk etter å ha jobbet her i 26 år er at både organisasjonen og ledelsen på sykehuset er klare på at vi ikke fungerer uten hverandre. Alle jobbene er like viktige. Det finnes ikke et hierarki hvor noen føler seg overlegne andre. Det kan jo hende at det finnes enkelttilfeller, men det kan like godt være renholdere som leger, sier Trana.

– Samtidig har direktøren, Arne Flaat, vært veldig flink til å påpeke nettopp dette. At alle er like mye verdt og fortjener like mye respekt når det kommer til pasientbehandling, legger hun til.