Ser tilbake på 2015 med et smil

Bølgen og Bond bidro til rekordhøyt besøk

I Namsos kan kinosjef Ingeborg Flornes skryte av rekordoppslutning rundt kinoen, og i Grong kan Magnus Vestvik fortelle om en økende interesse for film.

Fornøyd: Kinosjef i Namsos, Ingeborg Flornes, kan konstatere at 2015 ble et fantastisk kinoår. 

Økning: Også i Grong kan kinosjef Magnus Vestvik si seg fornøyd med oppslutninga rundt kinolerretet. 

arkiv

NAMSOS: Interessen for å se de nyeste filmene på kinolerretet har økt med 8,5 prosent over hele landet. Men i Namdalen er de hakket mer ivrig etter å finne vegen til kinoen.

I Namsos ble det et rekordhøyt besøkstall i 2015 med totalt 41.299 små og store publikummere som fant et sete i en av kinosalene i Rock City.

– I Namsos har vi hatt ei økning på 19,3 prosent sammenliknet med 2014. Så vi kan trygt si at det har vært et godt kinoår, forteller kinosjef i Namsos, Ingeborg Flornes.


Populær kino

Nord-Trøndelag har hatt en stor økning i besøket langs hele linja, og her mener Flornes at blant annet åpninga av kinoen på Stjørdal kan ha bidratt sterkt til økninga.

I Namsos var den store vinneren av fjorårets filmer «Bølgen», som hadde hele 3.926 besøkende. «James Bond- Spectre» kom på andreplass med 2.376 besøk.

– De mest populære barnefilmene ble «Minions» med 1.870 besøk og vår egen trønderske «Knutsen & Ludvigsen» med 1.448 besøk, sier Flornes.

Det som kanskje kan trekkes fram som ekstra spesielt er at filmer som «Star-Wars – The Force Awakens» og «Solan & Ludvik – Herfra til Flåklypa», som begge hadde premierer i romjula, havnet på henholdsvis sjette- og tiendeplass over de mest sette filmene i løpet av året.

«Star-Wars» fikk et besøk på 1.474 besøkende fra 16. desember til 31. desember.

«Solan & Ludvik» dro inn 1.102 tilskuere fra 26. desember til 31. desember. Altså på fem dager.

– Romjula er kinosesong, bare det er gode nok filmer. Det er helt klart, ler Flornes.

– Tror du at den positive trenden vil fortsette ut i 2016?

– Det er litt vanskelig å spå her og nå, men det viser seg at vi har vært over snittet i landet flere år nå. I år har det jo vært mange gode og store filmer, sier kinosjefen.


Nyhetens interesse

I Grong rapporteres det også om et godt 2015 på kinofronten. Etter at samfunnshuset ble jevnet med jorda, har de frivillige kreftene bak kinotilbudet funnet et midlertidig tilholdssted i Grong Hotell mens de venter på at det nye kulturhuset skal stå ferdig.

– Vi hadde et totalt besøk på 1.356 fordelt på 51 forestillinger i 2015. Til sammenlikning hadde vi 1.270 besøkende fordelt på 71 forestillinger i 2014. Året som gikk var et stort år for oss. Da spesielt med tanke på «Dirk Uhm-Illusjonisten som forsvant». Sammen med skisenteret på Bjørgan og Grong kommune arrangerte vi uteforestilling på Bjørgan, noe som var en stor happening for oss. Med alle forestillingene hadde filmen 589 besøkende. «Knutsen & Ludvigsen» hadde 117 besøkende totalt, sier kinosjef i Grong, Magnus Vestvik.

– Synes du grongningene og folk fra områdene rundt er flinke til å støtte opp om kinotilbudet?

– Etter at vi flyttet inn i hotellet har vi merket ei økning i antall besøkende, noe jeg tror har mye med nyhetens interesse å gjøre. Ellers ser vi jo at folk blir mer og mer interessert i å gå på kino. Målet mitt er på mange måter å få folk til å gå mann av huse for å se film på kino, noe jeg håper å få til i tida som kommer.

– Når regner dere med å komme inn i det nye kulturhuset?

– Slik jeg har forstått det, vil det skje enten på våren eller høsten 2017. Da vil vi ha en kino som kan utfordre kinoen i Namsos både på bilde og på lyd, sier Vestvik.