Den nye politimesteren kjenner ikke Nord-Trøndelag godt

Den nye politimesteren i Trøndelag pekte på flere utfordringer, men hadde få svar om hvordan hverdagen blir nå som Trøndelag er samlet til ett politirike.

FERSK SJEF: Nils Kristian Moe er politimester i det nye Trøndelag politidistrikt. 

arkiv

STEINKJER: – Jeg føler behov for å si at vi har et bra politi i dag. Men vi har behov for å bli bedre på de fleste områder, og derfor er politireformen nødvendig, sa politimester Nils Kristian Moe da han innledet på nyttårskonferansen til Fylkesmannen i Nord-Trøndelag.

Moe trakk fram flere eksempler for å understreke dette.

– I Sør-Trøndelag oppklarte vi for noen år siden kun 20 prosent av voldtektsanmeldelsene. Så samlet vi kompetansen og drev massiv opplæring. På to år var vi oppe i en oppklaringsprosent på 45.

Et paradoks

Moe trakk også fram følgende paradoks hos den norske politistyrken.

– De beste etterforskerne i Norge er de som kommer rett ut fra Politihøyskolen. Så blir de dårligere jo mer erfaring de får. I England er det motsatt, og målet er at vi snur den trenden.

Når det gjaldt lokale utfordringer, var han mer uklar. Særlig da stortingsrepresentant Marit Arnstad (Sp) stilte spørsmål om responstid.

Invitert til Namdalen

– Det er ingen utfordringer i aksen Trondheim-Steinkjer, svarte Moe som samtidig innrømmet at han ikke kjente Nord-Trøndelag så godt.

Og takket umiddelbart ja da Namsos-ordfører Arnhild Holstad inviterte ham til Namdalen.