Den nye starten...

arkiv

Jeg ser meg i speilet den første mandagen i det nye året. Stirrer på alle urenhetene og de slitne øynene som har dukket opp etter ti dager med vin og kjøtt og rundstykker. Lurer på når den nye starten jeg ble lovet begynner.

I speilet ligner Stine versjon 2016 mistenkelig mye på Stine 2015. Jeg har fortsatt det ene øyet som ser mer våkent ut enn det andre. Håret jeg aldri får helt makt over og klokka var veldig mye mer enn den burde vært da jeg sto opp – sånn som i går. Og dagen før der, og dagen før der. I bakhodet hører jeg «God Morgen Norge» få besøk av kostholdseksperter, søvneksperter og andre slags eksperter som snakker om hvordan jeg kan få et bedre liv. Hadde de sett det trøtte ansiktet jeg ser nå hadde de lagt opp alle sammen.

På nyttårsaften er jeg alltid så positiv. Den gregorianske kalenderen har gitt meg en ny start. Første januar! roper den idet rakettene finner veien mot en kald namdalsk himmel. Og jeg lytter mens den sier: «I år, Stine. I år skal du greie å trene uten å synes det er kjedelig. Du skal spise så mye brokkoli, og er du riktig snill, skal du til og med få de ekstra ti centimeterne du alltid har ønsket deg!» Jeg smiler og sier tusen takk, uten å vite om jeg retter det mot kalenderen eller vinflaska.

Så nå står jeg her. Med nesa farlig nær speil- glasset, og lurer på hvordan noen av oss noen gang kan få en ny start. Hvordan starter jeg på nytt når jeg alltid er den samme?

Det er ikke sånn at jeg kommer til å våkne den første mandagen i et nytt år med eksepsjonelt høy intelligens, militær selvdisiplin eller et garderobeskap fylt med skreddersydde klær. Endring skjer ikke spontant. Endring kommer ikke av at jeg blar fra desember til januar i kalenderen.

Vi danner alle preferanser her i verden. For venner, kjærester, matbutikker og interiør. Smaken utvikles over tid, veldig sakte, og vi er alltid på utkikk etter visse kvaliteter og personlighetstrekk. Det er ikke bare å bestemme seg for at du vil være annerledes enn i fjor. Du må jobbe hardt, hver eneste dag for å endre holdningene dine. Å få nye vaner, et nytt liv, en ny kropp, en ny type kjæreste, krever at du går dypt inn i deg selv. Finner tak i de grunnleggende verdiene som du har formet deg, og finner ut hva som er galt med dem. Så kommer perioden hvor du konstant må minne deg selv på hva du skulle endre. At du ikke lenger skal si «neger» eller kjøre så mye bil. Du har bestemt deg for å gå på flere konserter, si ja litt oftere, tilbringe mer tid for deg selv. Hva enn du ønsker at det nye året skal bringe, krever det disiplin og endring på det aller dypeste plan.

Du bringer alltid deg selv til startstreken. Vi gjør alle det. Mønster er ikke lett å bryte. Rutiner og vaner er trygt. De tilbyr stabilitet i en urolig verden. Å knekke dem i to, sage dem rett over, er ikke noe å ta lett på eller ta for gitt.

Mitt mål for 2016 er derfor ikke et forsøk på spontan endring, men å finpusse og utvikle de evnene jeg allerede har. Jeg vil innse at det ikke finnes en ny, ren start, og derfor slutte å være så skuffa når jeg ikke greier alt jeg vil – med en gang. Jeg vil gi meg selv mer rom til å prøve og feile. Ikke ta alt så alvorlig. Jeg er tross alt bare meg, med de begrensningene det fører med seg. Så jeg velger å overse den hersens startstreken, drite i å bli en ny meg selv, og heller være fornøyd i det skallet jeg har.