Siv Furunes, SV:

Godhetstyranniet: Velkomne med æra

arkiv


Det var en gang vi hadde en statsminister som lanserte et nytt slagord i nyttårstalen: «Det er typisk norsk å være god». Uttrykket har vært omdiskutert, og har kollidert med janteloven som sier at du ikke skal tro at du er bedre enn andre.

Romjula gir som regel rom for ettertanke, og i år ble det ekstra kontrastfullt å se på gaveberget samtidig med fortvilelsen til folk som har forlatt landet sitt ufrivillig. En av julegavene vi fikk i 2015, er en integreringsminister som sier at vi har for mye godhet i dette landet. Vi må kutte ut gullstolene og vi må sette krav. Vi må rett og slett slutte med dette godhets- tyranniet.

Et av kravene som stilles til de som kommer, er at de må skaffe seg jobb. Hvem kjenner en arbeidsgiver som prioriterer arbeidssøkere med uten- landske navn? Kanskje er det på tide å sette krav til norske arbeidsgivere her. Hvem kjenner en arbeidstaker fra utlandet som enkelt har fått godkjent utdanningen sin?

Selvfølgelig kan vi ikke la hele verdens befolkning komme inn i landet, og vi må vite hvem som kommer. Flyktningstrømmen vil føre til endringer, og mange nordmenn kjenner nå på frykten for det ukjente. Da kan det hjelpe at landets ledere viser vei gjennom raushet, og ønsker flyktningene Vélkomne med æra.

Å lese kommentarfelt er en prøvelse for tida. Derfor begynte dirigent og bratsjist Torodd Wigum med #sniksymfonisering, og fikk med seg mange på det. Når man bli målløs, kan musikken ta over. Geirr Tveitts hardingtone Vélkomne med æra er godt egnet i kommentarfeltene, på fergeleiene, på flyplassene, ved grensepostene og i inngangen til asylmottakene. Paradoksalt nok ville ikke komponisten selv la orkestre med jødiske musikere framføre musikken sin.

I 2016 må vi komme dit at nettopp musikk kan dempe konflikter mellom folkegrupper, og la tonene åpne for nysgjerrighet og toleranse, uansett skala og modalitet.

Etter å ha vært målbundet av godhetstyranniet i noen dager, er heldigvis facebookveggen tapetsert med delinger av statusen til trønderrockeren Skjalg Raaen. Han oppfordrer til å la godhetstyranniet begynne.

Nå er det på tide å gi uttrykket «Det er typisk norsk å være god» nytt liv og innhold.

Med ønske om et godt 2016.