Renholdernes hverdag

ENGASJERT: I et engasjerende leserinnlegg beskrev renholder Tove-Mari Wester (22) sin hverdag på jobb. 

arkiv

Den saken som har engasjert flest av våre lesere denne uka, er historien som renholder Tove-Mari Wester (22) fortalte om i et leserinnlegg i NA. Hun beskrev hvordan hun kunne bli møtt av irritasjon og oppfattelsen av hun bare var ei vaskedame, og kunne vente når hun kom på sin daglige rengjøringsrunde.Det er tøft av en ung kvinne å stå fram med sin opplevelse, og sette søkelyset på et viktig prinsipp i arbeidslivet – at alle skal bli møtt med den samme respekt for den jobben de gjør. Heldigvis er det ikke slik at alle renholdere har samme opplevelsen som Wester, og forholdene kan nok variere fra sted til sted. Det er nok også slik at det store flertallet av dem som møter renholdere som gjør sin jobb opptrer med vanlig høflighet og respekt.

Men det er viktig å sette søkelys på det som er Westers hovedbudskap, nemlig at det finnes mange jobber som kanskje ikke har samme status som de vi liker å oppfatte som viktige, men som likevel er avgjørende for at samfunnet skal gå rundt.Renhold er i dag et yrke med både utdanning og fagbrev, og der jobben består i langt mer enn bare å dra en mopp over gulvet. Effektivt renhold er en spesialitet som krever kompetanse. I tillegg er det slik at renhold er avgjørende for både arbeidsmiljøet og kvaliteten på de tjenestene som skal leveres, spesielt innen helsesektoren. Uten skikkelig renhold er for eksempel et sykehus en potensiell dødsfelle.

Det er derfor helt på sin plass at Wester minner oss på de viktige jobbene som gjøres i serviceyrker alle vi andre er avhengige av. Det å behandle arbeidstakere i disse yrkene med samme respekt som alle andre arbeidskolleger burde være en selvfølge.

  • LES OGSÅ:

    – Alle fortjener lik respekt

    – Uansett hvilket yrke eller utdanning du har, sier Tove-Mari Wester (22). Hun slår et slag for yrkesgruppene som noen kanskje ser på som unyttige.