Stjernekamp på idrettsgallaen

Langrennskongen Petter Northug mot NHL-stjernen Mats Zuccarello. Det kan fort bli den store duellen under idrettsgallaen på Lillehammer lørdag.

GULL: Petter Northug er nominert til årets mannlige utøver og årets navn under idrettsgallaen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix  Foto: Bendiksby, Terje

arkiv

Oslo: Norske idrettsutøvere imponerte stort på ulike fronter også i 2015. 45 VM-gull ble fasiten. Lørdag skal prestasjonene belønnes med priser i Håkons hall. Mats Zuccarello og Petter Northug kan fort bli toneangivende.

VM-konge

Northug la den famøse fyllekjøringen bak seg og slo voldsomt tilbake i skisporet under VM i Falun. Gull i sprint, lagsprint, stafett og på femmila gjorde 30-åringen fra Mosvika til den ubestridte VM-kongen i Sverige.

På idrettsgallaen kan Northug både bli årets mannlige utøver og årets navn. Vinneren i den siste kategorien stemmes fram av folket. Northug er naturligvis også en mulig vinner av utøvernes pris.

Sterkt skadecomeback

New York Rangers-proff Zuccarello er også aktuell i alle de tre nevnte kategoriene. 28-åringen kan i tillegg bli årets lagspiller. I den kategorien har han selskap av den ferske håndballverdensmesteren Heidi Løke, fotballspiller Ada Stolsmo Hegerberg og ishockeykollega Patrick Thoresen.

Zuccarello pådro seg en alvorlig skade da han ble truffet av en puck i hodet under en kamp i april i fjor. Smellen resulterte blant annet i kraniebrudd, og Zuccarello mistet taleevnen og følelsen i ansiktet i en periode.

Denne sesongen har 28-åringen vært tilbake på isen – bedre enn noen gang. Det kan fort betale seg på idrettsgallaen.

Håndballpriser?

Håndballjentenes VM-gull i desember kan også betale seg i form av flere priser. I tillegg til Løkes nominasjon i lagspiller-kategorien, kan landslagssjef Thorir Hergeirsson bli årets trener i kamp med Daimi Akin (kickboksing), Morten Eklund (svømming, handikapidrett), Alexander Stöckl (hopp) og Stein Ørn (sykling).

Håndballjentene kan også bli årets lag. De øvrige nominerte i den kategorien er curlinggutta, Moldes fotballag og landslaget i undervannsrugby.

Også Marit Bjørgen, Therese Johaug, Martin Johnsrud Sundby og Rune Velta er blant de nominerte på Lillehammer. Det samme er sjakkverdensmester Magnus Carlsen. Han får kamp av blant andre Petter Solberg nominert i åpen klasse.

Bredde

– Nominasjonene viser med all tydelighet at det er en fin bredde i norsk toppidrett, men speiler også at vi er en meget sterk vinteridrettsnasjon, sa toppidrettssjef og juryleder Tore Øvrebø da nominasjonene var klare.

Med seg i juryen har han hatt Karen-Marie Ellefsen, Hanne Haugland, Lise Klaveness, Kjetil André Aamodt og Jan-Erik Aalbu. (©NTB)