Jentesvikt i sporet

Aldri har norsk skisport hatt større jenteidol enn Therese Johaug. Men namdalske jenter følger ikke i hennes skispor.

FÅ JENTER: Kristin Riseth, Spillum er ei av bare tre namdalske jenter som deltok under norgescupen i helga. Også de to andre var fra Spillum IL, som Hanna S. Mørkved (foran). 

arkiv

Namsos: For da norgescupen i langrenn ble innledet på Steinkjer i helga, stilte en stor tropp namdalske gutter til start.

I jenteklassene var det derimot svært så tynt. Bare tre namdalinger var med, og alle representerer Spillum IL: Kristin Riseth, Andrea Trebostad Viken og Hanna Sandbakken Mørkved, alle siste års juniorer, var de tre jentene som stilte til start.

I tillegg var Synne Iversen fra Hållingen påmeldt, men hun sto over grunnet sykdom.


Prioriterer lagidrett


Kristin Riseth mener mangelen på jentedeltakelse i langrennssporet skyldes at mange heller prioriterer lagidretter når de er yngre og velger å fortsette med det dess eldre de blir.

– Mange jenter velger nok bort langrenn når tidtaking kommer inn i bildet. De ønsker heller å spille på lag med venninnene enn å konkurrere mot dem. Dessuten tenker de kanskje på lagidrett som mer sosialt siden alt ikke bare avhenger av egne prestasjoner, forteller Riseth.


– Godt miljø er viktig


Selv har hun drevet med langrenn i mange år, og er svært motivert til å fortsette med det.

– Jeg trives med det jeg gjør. Når jeg trener gjør jeg det fordi jeg vil, for å utvikle meg, ikke fordi jeg føler at jeg må. I tillegg har jeg klubbvenninner å trene sammen med. Vi pusher og konkurrerer mot hverandre. Jeg tror at om man er alene i en klubb blir det fort kjedelig, sier den reflekterte langrennsjenta.

I helga deltok Riseth i norgescupen, og hun tror at større renn som dette også hjelper på for å holde motivasjonen oppe.

– Det blir lite variasjon om man kun konkurrerer i Namdalen. I slike renn får man virkelig målt seg mot andre, sett hvor man selv ligger og hva man bør jobbe med videre.


Jentesamlinger


Det er lite rekruttering i langrennssporet på jentesida i Namdalen. Tidligere har det vært arrangert en del jentesamlinger, hvor fokuset på å ha det gøy på trening har vært stort. Riseth mener slike samlinger kan spille en viktig rolle når det gjelder å få flere jenter inn i idretten.

– Jeg har jo vært instruktør på en av disse samlingene, og det var veldig gøy. Det som er viktigst når man driver med en idrett er at man trives med det man gjør, avslutter hun med et smil.


Uten deltakere


Manglende snøforhold i snart tre sesonger begynner å gjøre seg gjeldende på startlistene.

Det planlagte skirennet på Bjørgan i helga, som ble avlyst, viser dette til fulle.

I gutteklassen 2002 var det for eksempel påmeldt 11 gutter. I jenteklassen: 0!

Noe av det samme i gutter 16 år, som er en stor namdalsk klasse. Heller ikke her er det noen jenter med i Namdalen.

Jenter 15 har vært et hederlig unntak. Her har flere jenter født i 2001 vært med, og på Bjørgan sist helg var fem jenter påmeldt.