– Dette er slett ingen gammeltante-time

To dager i uka kjører Ruth Vendil Vatne og sønnen Mikkel fra Salsnes til Namsos for å få litt mosjon. Med barna som manualer kommer hun og tre andre mødre seg i form etter fødselen.

Høyt i været: Det er ikke bare mødrene som er i aktivitet på barseltrim hos Inspira. Fra venstre: Ruth Vendil Vatne og sønnen Mikkel (tre måneder), Maren Finanger og Theo Sebastian Thomassen (tre måneder), Ane Solum og Henrik Solum Hoddø (sju uker) og Evelyn Nilsen med dattera Elise (tre måneder) FOTO: BJØRN TORE NESS 

Veileder: Kostholdsveileder May Elisabeth Hovik opplever at stadig flere er mer bevisste på hva de putter i seg. 

Massasje: Bjørg Kampevoll er det nyeste tilskuddet i Hyllavegen 2. 

Fysio: Stina Haukø Sjursen behandler Mathilde Fredrikke Fagerland. 

Tøff time: Grete Lian Thorsen presser mødrene hardt. 

arkiv

NAMSOS: Mens gradestokken utenfor viser fem kuldegrader, har fire mødre begynt å få varmen i seg. To dager i uka møtes de hos Inspira for å komme seg i form. Fordelen med akkurat denne trimtimen er at de kan ha med seg spedbarna sine, og til og med bruke dem som vekter i noen av øvelsene.


Fornøyde


– Det er veldig flott tilbud. For min del ville jeg ikke kommet meg i gang hadde det ikke vært for dette tilbudet. Da hadde det bare blitt med små gåturer, smiler Vatne.

– Vi må jo få et spark i ræva. Samtidig er det veldig greit at ungene kan være med. I den perioden vi er i nå er det ikke like lett å få barnepass siden ungene er såpass avhengige av å ha mamma i nærheten, sier Maren Finanger.

Også hun har kjørt den halvtimes lange vegen fra Salsnes.


Tverrfaglig helhet


Da Grete Lian startet det lille treningssenteret Inspira i Hyllavegen 2, hadde hun en visjon om til slutt å danne et helsehus hvor folk kunne komme både for å trene, få massasje, få veiledning innen kosthold og samtidig få hjelp til ulike plager hos fysioterapeut. Nå er visjonen blitt til virkelighet.

1. januar var siste brikke i puslespillet lagt, og i den gamle meierikafeen finner vi i tillegg til treningssenteret Inspira, kostholdsveileder May Elisabeth Hovik, massør Bjørg Kampevoll og fysioterapeut Stine Haukø Sjursen." Folk spiser altfor mye sukker.

MAY ELISABETH HOVIK

Kostholdsveileder– Det er fantastisk flott å se at det jeg hadde som nærmest en drøm, nå er virkelig. Kjempeflott, smiler Grete Lian.

Den lille stunden Inspira har holdt på har ryktet rukket å spre seg, og Lian forteller at det som regel er stor pågang for å få plass på timene hun setter opp.

– Det at vi er samlet fire stykker under samme tak, gjør at vi kan jobbe tverrfaglig og gi kundene et helhetlig tilbud. Vi samarbeider tett og gir hverandre kunder. Det er for det meste kvinner som kommer hit, og mye av det vi tilbyr er rettet mot den gruppa. Samtidig har jeg begynt med et tilbud for menn etter at en kar ringte meg og etterspurte et opplegg, ler Lian.


Kosthold


En trend i tida er at stadig flere blir mer og mer bevisste på hva de putter i seg. Salt og sukker er de største kostholdsfiendene, og kostholdsveileder May Elisabeth Hovik forteller at hun merker trenden i aller høyeste grad.

– Jeg ser at flere ønsker å komme hit for å få råd i den jungelen av produkter og råd som finnes der ute. På ett av kursene jeg hadde måtte jeg sette opp ett til på grunn av etterspørselen, sier Hovik."Vi trenger et spark i ræva.

MAREN FINANGER

Trimmende mor– Hva er hovedproblemet folk ønsker å ta tak i?

– Det er dette med sukker. Folk spiser altfor mye sukker, og rådet mitt er å lage ting mer fra bunnen av. Vi lever i ei tid hvor vi har det veldig travelt og da er det ofte at vi tyr til ferdigmat eller halvfabrikat. Disse er fulle av både sukker og salt. Derfor bruker jeg å råde dem til å lage store porsjoner når du lager ting fra bunn av, og heller fryse ned porsjoner, slik at du kan tine det opp når du har dårlig tid, forteller Hovik videre.


Massasje


I naborommet til Hovik har massør Bjørg Kampevoll akkurat blitt innlosjert, og 1. januar startet hun opp bedriften «Himmelrommet».

– Det mest positive med å komme under samme tak som disse tre andre damene, er jo at vi på mange måter utfyller hverandre og kan gi kundene et bredt tilbud, mener hun.

Hun er sykepleier i bunn og i april er hun ferdig med å utdanne seg som holistisk massør.

– Jeg tror absolutt at det er et marked for det jeg tilbyr. Siden jeg startet opp har det vært stor etterspørsel etter massasje, og jeg tror det er slik i dag at alle har et behov for å bremse ned litt og stanse for å få litt påfyll. Massasje handler like mye om forebygging som det handler om behandling av skader som allerede er der, sier Kampevoll.

Helt innerst i gangen finner vi fysioterapeut tina Haukø Sjursen. Etter ti år med pendling fra Flatanger tok hun sjansen og startet for seg selv. Hun så lenge etter lokaler som kunne egne seg, men fant ikke noen. Etter hvert kom hun i kontakt med Lian og Inspira. Deretter gikk det slag i slag og nå er hun å finne i samme bygg.


Slitne damer


Tilbake i treningssalen begynner timen å nærme seg slutten for mødrene og de fire små."Vi utfyller hverandre på mange måter.

BJØRG KAMPEVOLL

Massør– Du kan si som så at dette slett ikke er ei gammeltantetime, smiler Lian.

Mødrene nikker slitne, men samtykkende.

– Dette er jo veldig sosialt samtidig som vi får trening. Det er på mange måter som en slags barselgruppe, sier Vatne.

– Vi har jo et behov for å komme oss ut og treffe folk. Noe som ikke er like lett uten at du har noe som motiverer deg til å gjøre det. Ungene synes jo også det er greit, smiler Finanger.

– Det viser seg at vi har klart å treffe en nisje i markedet som er sultne etter det vi har her på huset. Det synes vi er veldig stas. Med så mange fagfelt sammen kan vi sparre med hverandre, vi kan brainstorme ideer og når du er grynder, kan det være tider hvor du føler deg veldig alene. Her er vi fire sammen om det, noe som føles godt, sier Lian.