Mannen fra Snåsa

– Vi har alle noe å lære av Joralf

I nesten ett år har dokumentarfilmskaper Margreth Olin kommet tettere på Joralf Gjerstad (89) enn noen andre.

Lærte mye: Filmskaper Margreth Olin (til høyre) fikk et sterkt møte med Joralf Gjerstad. Foto: Speranza Film / Norsk Filmdistribusjon 

Trygghet: Joralf Gjerstad har i 70 år tatt imot mennesker i hjemmet sitt på Snåsa. Foto: Morten Krogvold 

arkiv

SNÅSA: I dokumentaren «Mannen fra Snåsa» får vi komme inn som flua på veggen og se Joralf Gjerstad i sitt møte med dem som kommer til han for å få hjelp.

Dokumentarfilmskaper Margreth Olin har i nesten 20 år jobbet med å lage dokumentarer om folk som befinner seg i en vanskelig livssituasjon, Nå sist med filmen «De andre» som handler om unge asylsøkere som har kommet til Norge på flukt fra krig og elendighet. Når de fyller 18 år, blir de sendt tilbake til heimlandene sine. I flere år har hun fulgt og dokumentert skjebnene til disse mindreårige asylsøkerne.

– Etter at jeg var ferdig med den filmen, tenkte jeg med meg selv at jeg måtte stoppe opp og finne ut hva det egentlig er jeg holder på med. Jeg kjente at jeg måtte spørre meg selv om jeg ville fortsette å filme på denne måten, hvor jeg tar inn over meg så mange triste skjebner. Da kom tanken om å dra til Snåsa for å besøke Joralf, forteller Olin.

Det ble et sterkt møte for den 45 år gamle dokumentarfilmskaperen.


Gjorde inntrykk

– Jeg ville finne ut hva det egentlig er som skjer på Snåsa. Hva er det Joralf er et svar på? Han har tatt på seg en livsoppgave uten sidestykke, og jeg ville skildre dette uten for- domer, noe han absolutt for- tjener. Det jeg ikke tok høyde for i mitt møte med Joralf, var hvor dypt han skulle komme inn i mitt liv. Det er bare slik han er som person. Det er ikke mulig å holde maska i møte med Joralf, sier Olin.


Fikk ja

Hun foreslo for Gjerstad at hun skulle ta med seg 22 personer som han ikke kjente noe til, for at de skulle få behandling hos ham.

– Så sa jeg at kriteriet var at jeg skulle få et eksklusivt innblikk i behandlingsrommet og det som foregår der. Å få være flue på veggen. Og det sa han ja til. Dette betydde at de som sa ja til å være med til Snåsa, også sa ja til at vi skulle få et innsyn i deres liv, sykdomshistorie og hva de enn måtte plages med. Slik sett er ikke dette bare en film om Joralf, men også en film om dem som søker hjelp hos ham, fortsetter Olin.

– Hva gjorde mest inntrykk på deg under filminga?

– Jeg har fått dyp respekt for det Joralf har tatt på seg og for det han gjør. Han utgjør en trygghet i bare å være til stede. Han er en mann som du bare får lyst til å lene deg inntil å bekjenne deg til. Det som slo meg mest var Joralfs overbevisende tro på livskreftene i mennesket. Han tror på at du kan løfte deg selv ut av det du står i, enten det er psykiske problemer eller annen sykdom.


Noe å lære

– Hva tror du vil komme ut av denne dokumentaren?

– Jeg har laget en film som jeg mener alle som jobber med mennesker bør se. Vi har alle noe å lære av Joralf i måten han treffer mennesker. Joralf lærte meg utrolig mye, og jeg håper denne lærdommen vil komme til syne i filmen, sier Olin.

Filmen har premiere 22. januar.