Biltyver utnytter kulda

Kulda biter i Namdalen og mange blir fristet til å forlate bilen med motoren i gang. Få vet at det kan koste dem dyrt.

REDUSERT: Forsikringserstatningen kan bli kraftig redusert hvis du forlater bilen på tomgang og den blir stjålet. ILLUSTRASJONSBILDE. 

arkiv

NAMSOS: Det er fristende å la bilen gå på tomgang for å få den varm og isfri før en drar på jobb. Eller utenfor bensinstasjoner, butikker og barnehager mens små ærend blir gjort.

Mange kjenner seg sikkert igjen, men få vet at dette kan få konsekvenser for forsikringsoppgjøret, om bilen skulle bli stjålet. 


- Dette er en invitasjon til «uærlige sjeler» som er på jakt etter et nytt fremkomstmiddel, sier Pål Rune Eklo, informasjonssjef i Gjensidige.


Hvert år får Gjensidige inn meldinger fra flere titalls kunder som har fått bilen stjålet på denne måten. Selv ser han ikke bort fra at det meldes inn flere slike tyverier nå som det er kaldt ute, og ber bileierne passe ekstra godt på.


- I dag er det nesten umulig å stjele en nyere bil uten original nøkkel, og dette vet tyvene godt, sier Eklo.


Økonomiske konsekvenser

Forlater du en bil på tomgang uten tilsyn, er dette et brudd på sikkerhetsforskriftene i forsikringsavtalen. Den sier at bilen skal være lukket og låst når den forlates, og at nøkkel ikke skal oppbevares i kjøretøyet.


- Står nøkkelen i tenningslåsen, vil ikke startsperren forhindre tyveri av bilen, og forsikringsselskapene regner dette som grovt uaktsomt hvis bilen forsvinner, sier Eklo.


- Blir bilen stjålet i et område med stor ferdsel, kan en i verste fall risikere en kraftig reduksjon på erstatningen. Det er også viktig å tenke på miljøet ved å la bilen gå på tomgang, sier Eklo

og ber alle tenke seg godt om neste gang de vurderer å parkere med motoren i gang.


Fakta

Tall fra Finansnæringens Hovedorganisasjon (FNO) viser at det ble stjålet i underkant av 5.000 biler det siste året. Det er stadig færre biler som blir stjålet.

Mye av nedgangen skyldes at nyere biler har installert startsperre, noe som gjør det svært vanskelig å stjele en bil uten original nøkkel.


Eksempler:

  • Familie hadde pakket bilen og var klar for å reise på skiferie. På veien stoppet de ved en kiosk for å kjøpe mat. Bilen parkerte de med motoren i gang. Tyven kom til dekket bord og kunne enkelt sette seg inn i bilen og kjøre vekk. Kunden fikk en kraftig reduksjon i erstatningen.

  • En ansatt i et budbilfirma stoppet på gateplan for å levere en pakke. Bilen ble parkert med nøkkelen i og motoren i gang. Da budbilsjåføren kom tilbake var bilen borte.

  • 1. nyttårsdag i år ble en bil med tenningen på - stjålet med en hund i bagasjerommet. Det finnes også historier der biler er blitt stjålet med barn fastspent i barnesetet i baksetet.