– Vi ville lage et monument

Ola Flyum glemmer aldri den dramatiske uka, som toppet seg med Gulf- krigen og kongens død.

Verdensbegivenhet: Samme kveld som verdens øyne var rettet mot den dramatiske utviklinga i Gulf-krigen, døde Kong Olav. Da måtte vaktsjef Ola Flyum og hans kolleger på kveldsskiftet i NA kaste om på planene. Morgenen etter fikk avisas lesere fyldig dekning både om kongens dødsfall – samt et eget bilag om hans liv – og siste nytt om krigen. 

factbox

• Kong Olav døde 17. januar 1991 på Kongsseteren i Holmenkollen etter å ha blitt rammet av et hjerteinfarkt.

• I dagene etter hans død og fram til begravelsen 30. januar, opplevde Norge en nasjonal sorg, hvor folk la ned blomster og tente stearinlys utafor Slottet.

• Kong Olav er gravlagt i Det kongelige mausoleum på Akershus slott i Oslo.

arkiv

Som vaktsjef på NA fulgte Flyum nyhetsbildet tett denne torsdagskvelden 17. januar 1991.

I likhet med resten av verden hadde han og kollegene i avisredaksjonen øynene rettet mot Kuwait og utviklinga i Gulf-krigen. Angrepet og utkastelsen av irakiske styrker begynte da den USA-ledete koalisjonen iverksatte «Operation Desert Storm» denne torsdagen.

Bildetekst 

 

– Det var utrolig mye som skjedde. Vi hadde forberedt store greier om krigen i avisa, med lokale saker og et stort rigg. Hele 1. sida var forbeholdt krigen, hvor norske styrker også var involvert, og vi hadde fem sider inne i avisa. Avisa var så godt som ferdig da jeg oppdaget en stygg skrivefeil i ingressen på 1.sida som allerede var sendt til trykkeriet på Spillum. Vi kastet oss i bilen og kjørte dit, og ved hjelp av et skrujern greide trykker Bjarne Ramstad å rette opp feilen på falsen. Da var vi fornøyd, husker Flyum.

Så kom meldinga om at Kong Olav var død. Da var klokka nærmere 22.30, og kveldsskiftet på NA måtte kaste om på planene igjen.

Bildetekst 

 

– Heldigvis kom vaktsjefkollega Karl Erik Kaarstad på jobb for å hjelpe til. Han hadde i forkant arbeidet med et bilag om kongen, som skulle ferdigstilles den dagen Olav døde. Vi hadde jo fått opplysninger som tydet på at han var ved dårlig helse, forteller Flyum.

Sammen med Kaarstad og typografene Åge Akseth, Bjørn Gundersen og Steinar Fyrileiv jobbet vaktsjefen på høygir utover sene kveldstimer med ett mål for øye:

– NA skulle skinne ved en hendelse som dette. Teamfølelsen og rutinene kom godt med. Det er sjelden en lokaljournalist opplever å være med på saker som preger verdensbildet. Og når landets konge dør samtidig, er det et vendepunkt som folk vil huske for alltid. Det er sånne aviser folk tar vare på. Og da ville vi lage et monument, sier Ola Flyum.


Bildetekst 

 

Fredag 18. januar fikk dermed NAs abonnenter servert ei lokalavis som i høyeste grad var aktuell:

Fem sider om Gulf-krigen og to sider om kongens død i hovedavisa. I tillegg fulgte et 16-siders bilag om Kong Olav – folkekongen som hadde vært landets monark i 33 år og som både store og små nordmenn var så glade i.