- Erna var forsanger på bursdagssangen

De har levd like lenge som kongeparet har sittet ved tronen, og fikk servert bursdagssang av regjeringa med statsministeren som forsanger.

Oslo 20160117. De er født samme dag som kong Harald ble konge i Norge. Søndag feiret de kongeparet og avsluttet med mottakelse i statsministerboligen med statsminister Erna Solberg og kommunalminister Jan Tore Sanner som vertskap. Regjeringen hadde invitert en 25-åring fra hvert fylke pluss fra Svalbard for å være med på jubileumet. Foran fra venstre: Marit Johanne Nielsen, Sør-Trøndelag, Maria Stahl, Finnmark, Chinour Jafi Palani, Buskerud, Ida Skjerven Kvestad, Hedmark og Jorid Holstad Nordmelan, Nord-Trøndelag. Andre rekke fra venstre: Stian Skjerpen, Oppland, Ina Karlsen Lundlie, Nordland, Erna Solberg, Jan Tore Sanner, Ulrikke Louise Wiik, Oslo, Helene Havenstrøm Nybråten, Telemark, Jeanett Knatterud, Vestfold. Tredje rad fra venstre: Stian Krey, Hordaland, Anette Leikvangen, Aust-Agder, Silje Slang Lutnæs, Østfold og Anders Horpestad, Rogaland. Fjerde rad fra venstre: Preben Vigsnes, Andereas Flatebø, Akershus, Sondre Ørbog, Møre og Romsdal, Kristoffer Pedersen, Troms. Foto: Hans Kristian Thorbjørnsen / NTB scanpix 

arkiv

OSLO: Jorid Holstad Nordmelan fikk en 25-årsdag hun sent vil glemme. Namsoskvinnen representerte Nord-Trøndelag under festforestillinga i Universitetets aula, som er regjeringas gave til Harald og Sonja i anledning deres 25-årsjubileum som kongepar.

Hit ble 20 ungdommer fra alle landets fylker som blir 25 år rundt denne datoen invitert.

- Det var en veldig fin opplevelse, sier Jorid til NA.

Som avsluttet festdagen med drikke og fingermat i statsministerboligen søndag.  • Les også:

    Feirer med kongeparet

    Søndag er det 25 år siden Jorid Holstad Nordmelan ble født. Bursdagen feires med kongeparet.

Samme dag som kong Olav døde, ble det født om lag 160 nordmenn.

Søndag fikk en av disse 25-åringene fra hvert av landets fylker, pluss Svalbard, være med på feiringa av kongeparet.

– Takk for at dere ville feire denne bursdagen med oss, sa statsminister Erna Solberg (H) da hun ønsket velkommen i regjeringas representasjonsanlegg, et steinkast fra Slottet, søndag kveld.

Jorid innledet dagen med lunsj for alle bursdagsbarn og fylkesmenn. Deretter var det hyllestkonsert for kongeparet.

– Det var litt stas at vi ble plassert på første rad, så satt kongeparet bak oss. Vi følte oss viktigere enn kongen, fleiper Jorid.

Før det var mottakelse i representasjonsboligen til regjeringa, der regjeringsmedlemmene, fylkesmenn, fylkesordførerne og bursdagsbarna var til stede.

– Sang regjeringa bursdagssangen?

– Ja, de sang bursdagssangen. Og Erna var forsanger, forteller Jorid Holstad Nordmelan.

En annen namdaling som var til stede, var Nina Wester. På Facebook skriver Otterøy-damen at hun delte bord med blant annet Kåre Willoch og Per Petterson.

"Vi satt bakerst og representerte kultureliten", skriver hun.


Knytter historien

En av gjestene ble født i en flyktningleir bare noen få kilometer utenfor Bagdad 17. januar 1991.

– Det er veldig rart å tenke på at jeg ble født der den dagen, og så er jeg her nå, sier Chinour Jafi Palani.

Hennes bursdag er uløselig knyttet til en krig som allerede hadde sendt familien på flukt, og som gikk over i en helt ny fase denne dagen, et kongeskifte i det som sju år senere skulle bli hennes nye heimland – og nå også festforestilling i Universitetets aula og mottakelse hjemme hos statsministeren for å hylle kongeparet som tok over tronen her i Norge den samme dagen.

– Det er merkelig å tenke på hvordan historiens gang knyttes sammen, sier statsministeren til NTB.


Lyshavet

Erna Solberg fortalte 25-åringene at hun kom med fly fra Bergen til Oslo sent om kvelden 17. januar for 25 år siden. På grunn av Golfkrigen, som da hadde vart et knapt døgn, var det en svært spent stemning, mintes hun.

– Flyet var nesten helt tomt. På flyplassene var det bevæpnet politi. Jeg hadde en bærbar radio som jeg plugget i øret da vi landet. Der var det bare sørgemusikk. Hva nå? tenkte jeg. Flybussen var nesten fremme før en stemme brøt musikken og fortalte at kong Olav var død. Noen minutter senere svingte vi forbi det gryende lyshavet på Slottsplassen, sa Solberg.


Beskyttelse

Chinour Jafi Palani, som selv kom til Norge som flyktning, reflekterer over dagens situasjon.

– Vi står i en vanskelig situasjon der vi skal gi beskyttelse til dem som trenger det. Da må vi samtidig klare å øke tempoet og fange opp dem som ikke har behov for beskyttelse, sier Chinour Jafi Palani.

Det blir viktig også for å klare å integrere dem som skal bli, mener hun.

– Debatten nå er polarisert. Jeg forstår at mange kjenner på uro og kanskje også frykt. Jeg mener at alle stemmer må få slippe til, uten å bli slått ned på. Vi ønsker en åpen og fri debatt, sier 25-åringen til NTB.

Relaterte saker: