15.000 soldater inntar Namdalen i februar og mars

15.000 mann skal øve vinterkrig

I uka 2. til 9. mars vil omkring 15.000 soldater delta i øvelse Cold Response, den største militære vinterøvelsen i Trøndelag på ti år.

COLD RESPONSE 2016: HV-sjef oberst Ebbe Deraas var i NTE-Arena og informerte om hvordan øvelse Cold respons vil foregå i februar og mars i år. 

arkiv

NAMSOS: – Styrkene som skal delta i selve feltøvelsen vil være på plass ute i øvingsområdene mellom 28. februar og 1. mars, sier oberst og sjef for Trøndelag Heimevernsdistrikt (HV-12), Ebbe Deraas.

Norsk øvelse

Mandag kveld var det informasjonsmøte i NTE-arena i Namsos om den forstående vinterøvelsen Cold Response.

KLIKK PÅ VIDEO OG SE OPPTAK


– Det er en norsk militærøvelse hvor vi inviterer med oss samarbeidspartnere og styrker fra en rekke land, forklarer Deraas.

Det er altså ikke en Nato- øvelse som sådan. Blant annet vil det svenske forsvaret stille med 3.000 sodater under øvelsen. Sveits er invitert, og det samme er Norges Røde Kors.

– Vi skal også ha med omkring 2.000 amerikanske soldater, noe som er det største antallet i en norsk vinterøvelse siden 2002, sier HV-12 sjefen.

Cold Response 2016 blir en øvelse med utgangspunkt i artikkel 5 i Nato-traktaten; et angrep på et medlemsland er et angrep på hele alliansen.

Det betyr kort og godt at det skal øves på væpnet konflikt, til lands og til vanns og i lufta med.

Fronten ved øvelsesstart 2. mars vil være langs linja øst-vest mellom Namdalseid og Snåsa.

CR 16 Cold response


– Dette er en fristrid øvelse, slik at nøyaktig hvor ting vil foregå til enhver tid vil avhenge av hvordan øvelsen utvikler seg, sier Deraas.

Det som er klart at det i løpet av øvelsen vil bli foretatt en landgangsmanøver i et ikke nærmere definert område i Vemundvik.

– I tillegg skal det også være en landgangsoperasjon lenger ute i fjordsystemet, sier Deraas.


Kongen kommer

Forsvarets øverstkommanderende, Hans Majestet Kong Harald vil være til stede i øvelsesområdet i dagene 7- til 8. mars.

I tillegg er det varslet at Natos generalsekretær Jens Stoltenberg, forsvarssjef admiral Haakon Bruun-Hanssen og forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) skal besøke øvelsen.

– Vi er veldig opptatt av at ting skal gå bra, ikke med minst med tanke på miljøet og eventuelle skader på gård og grunn, sier oberst Deraas.

Han forteller at de har opprettet at en egen miljøverngruppe som skal overvåke øvelsen.

– De har også ansvaret for å ta imot eventuelle skademeldinger, og håndtere disse, sier Deraas.

Gruppen vil ha en egen vakttelefon åpen 24 timer i døgnet under øvelsen.

– Alt dette, og mye annen informasjon som vedrører øvelsen vil bli delt ut i postkassene til alle som bor i øvingsområdet i god tid før selve øvelsen starter, sier Deraas.

Forsvaret anslår at de kommer til å bruke mellom 70 og 100 millioner kroner lokalt i forbindelse med CR16.