Militærøvelsen Cold Response gir store muligheter for næringslivet

– Vær godt vertskap!

Når tusenvis av soldater inntar Namdalen, gjelder det å gripe muligheten: – Vi må være et godt vertskap, sier Namsos-ordfører Arnhild Holstad (Ap).

Se mulighetene: Det er oppfordringa fra Bente Snildal i Visit Namdalen (fra venstre), Eva Flått i Namsos næringsforening og ordfører Arnhild Holstad i Namsos.FOTO: BJØRN TORE NESS 

arkiv

NAMSOS: Fra 2. til 9. mars vil omkring 15.000 soldater delta i øvelse Cold Response, den største militære vinterøvelsen i Trøndelag på ti år. og styrkene som skal delta i selve feltøvelsen vil være på plass ute i øvingsområdene allerede fra 28. februar.

Forsvaret anslår at de kommer til å bruke mellom 70 og 100 millioner kroner lokalt i forbindelse med øvelsen, og det gir muligheter, ikke minst for lokalt næringsliv.

– Det er flott at Forsvaret legger øvelsen til vårt distrikt. Nå handler det om at vi må se mulighetene. Det legges igjen store verdier i området – vi vet for eksempel at det er bestilt rundt 100.000 måltider i catering – og da er vår oppfordring at hele regionen må være et godt vertskap, sier ordføreren.


Må forberede seg


Leder i Namsos næringsforening, Eva Flått, er enig.

– Vi oppfordrer våre medlemmer til å være forberedt. I tillegg til alle millionene som Forsvaret selv legger igjen, kommer det som hver enkelt soldat har behov for og ønsker å kjøpe mens de er her. Her må næringsdrivende tenke igjennom hva som trengs på forhånd, slik at de er rustet til å yte både god service og ha et vareutvalg tilpasset etterspørselen, sier Flått.

Hun mener butikker i Namsos allerede har et godt utgangspunkt med sine romslige åpningstider.


Namdalen som reisemål?


Også reiselivsdirektør Bente Snildal i Visit Namdalen ser på Cold Response som en unik mulighet for å markedsføre distriktet.

– Dersom tilbyderne er fleksible og tilpasser seg, kan det bety klingende mynt i kassa og mye mersalg. Dersom vi greier å vise fram Namdalen fra sin beste side – med alle mulighetene som finnes for gode opplevelser – kan dette gi resultater også på sikt. Derfor gjelder det å være skjerpet og benytte det utstillingsvinduet øvelsen faktisk er, også internasjonalt, mener Bente Snildal.

Ordfører Arnhild Holstad og de involverte kommunene har allerede opprettet god dialog med forsvarsledelsen, og er imponert over deres profesjonalitet.

– De er veldig opptatt av at alt skal gå bra, ikke med minst med tanke på miljøet og eventuelle skader på gård og grunn. Derfor er det også viktig at vi, både fra kommunal side og alle innbyggerne, er et godt vertskap. Det øker sjansen for at det kan bli lagt liknende øvelser til Namdalen også i framtida, sier Arnhild Holstad.