Kjell Arne var førstemann i Fossbrenna

I april er det 40 år siden Kjell Arne Jakobsen og familien flyttet inn i det første huset i Fossbrenna – Namdalens største boligfelt.

Bor her fortsatt: Kjell Arne Jakobsen foran familiens hus i Lilleenget, som var den første boligen som ble innflyttingsklart i påska for 40 år siden. – Vi har ingen planer om å flytte herfra, sier 64-åringen som bor i Lilleenget 35 sammen med kona Åslaug (61).foto: bjørn tore ness 

Størst: Det startet med Kjell Arne Jakobsens hus i Lilleenget (rødt). Siden den gang har det kommet nesten 300 nye boenheter i Namdalens største boligfelt. 

NA lørdag 3. april 1976 

arkiv

NAMSOS: Jakobsen var 24 år og full av pågangsmot da kommunen la ut 24 tomter i Lilleenget i 1975.

– Jeg jobbet på Ullvaren og bodde i ei sokkelleilighet på Gullvikmoen sammen med kone og to små barn. Vi var fast bestemt på å bygge oss eget hus, og sånn sett kom det nye boligfeltet i Fossbrenna beleilig, sier Jakobsen.

Og selv om de egentlig hadde tenkt å bygge huset på Gullvikmoen – som var nærmere byen – har verken Kjell Arne eller kona Åslaug angret på valget.

– Fossbrenna var jo et godt stykke unna byen. Men sam- tidig så vi fordelen av å ha skolen så nært, forteller Jakobsen i dag.

Og det var mange andre som så muligheten for ei god framtid i samme område.

Nesten 300 boenheter

For etter at familien Jakobsen ble de første til å flytte inn, har Fossbrenna bredt om seg og vokst til Namsos – og Namdalens – største boligfelt:

I dag er det ifølge Namsos kommune ca. 286 boenheter i området Lilleenget, Fossbrenna og Dølin.

– Vi var heldige og fikk den tomta vi ønsket oss. Jeg husker det møtte opp 28 interessenter til de 24 tomtene som ble lagt ut i første omgang. Og så var det loddtrekning som avgjorde hvilken tomt vi skulle få bygge på, minnes Jakobsen.

Han og kona hadde spart opp midler slik at de fikk betalt grunnarbeidene. Resten av kostnadene måtte finansieres med lån.

Her er noen interessante opplysninger om det «historiske» huset i Fossbrenna, levert av Hetlandhus:

• Komplett byggesett kostet 162.120 kroner.

• Med grunnarbeid, drenering, veg og vann, pipe og kamin ble de totale kostnadene 217.420 kroner.

– Vi gjorde mye av det innvendige arbeidet selv, og knep på den måten inn på utgiftene, sier 64-åringen.

– Hva er fordelene med å bo i Fossbrenna?

– Det kom raskt veldig mange småbarnsfamilier i området, og det ble et godt samhold blant både store og små. Jeg husker vi satte opp lys her på dugnad, og ungene hadde mange lekekamerater. Vi har ei fin og lettvint tomt, og det er som sagt kort skoleveg. I tillegg ligger vi nært Bymarka.

Savner butikken

– Hva med bakken opp til boligfeltet?

– Ja, den kan noen ganger være utfordrende. Men vi har alltid kommet opp – og med firehjulstrekker i dag er det ingen problemer.

Men Jakobsen og kona savner butikken.

– Det er synd at den forsvant, sier 64-åringen.

Familien har ikke bygd på boligen, men renovert huset fortløpende i løpet av de 40 årene som har gått.

– Vi har satt opp garasje og redskapsbod, men huset er det samme som opprinnelig, sier Jakobsen.

– Og dere er ikke i leilighetsmodus ennå?

– Nei, vi blir boende i Fossbrenna, ja. Her har vi det greit, selv om det innebærer litt snømåking, sier Jakobsen og ler.