Psykologspesialist for barn og unge:

– For sårbare ungdommer er presset veldig problematisk

Jakta på perfeksjon, ender for mange med psykiske lidelser. Psykologspesialist, Siegbrit Tranaas, mener kroppspresset kan føre til at ungdommer blir syke.

MER LIGGER BAK: Seksjonsleder ved BUP på Sykehuset Namsos, Siegbrit Tranaas, mener kroppspress kan gjøre sårbare ungdommer syke. FOTO: BJØRN TORE NESS 

Faksimile: Namdalsavisa 21. januar. 

arkiv

NAMSOS: – Kroppsidealer og kroppspress har alltid eksistert. Man har hatt ulike idealer å leve opp til gjennom historien. Men det som skjer i dagens samfunn, hvor presset er så massivt, er at du blir mer eksponert gjennom sosiale medier. Ungdommer som er i en sårbar fase, kan bli syke av det, sier Siegbrit Tranaas som er psykologspesialist for barn og unge, og seksjonsleder ved barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk (BUP) ved Sykehuset Namsos.


Trener seg syke


Namdalsavisa skrev i går om idrettselevene Runar Skjærvik (17) og Tobias Alte (18), som forteller om at stadig flere ungdommer febrilsk jakter den perfekte kroppen. Og at kroppspresset i dagens samfunn påfører unge stress-relaterte sykdommer.

"Ungdommer som er i en sårbar fase, kan bli syke av det"

Siegbrit Tranaas
Psykologspesialist ved BUP

Tranaas tror imidlertid ikke at kroppspress alene gjør gutter og jenter syke - men kan være den utløsende faktoren i et ellers plaget sinn.

– Den store eksponeringa av «perfekte kropper» kan for sårbare ungdommer være med å pirke i en allerede dårlig selvfølelse. Hos ungdommer som har problemer fra før, blir dette en ytterligere faktor som stresser dem, og som forsterker den dårlige selvfølelsen. Og denne gruppa er ikke liten, den er ganske stor, sier Tranaas.

Les også:

Idrettselever skal ha kroppspress på timeplanen

– Kroppspresset er enormt stort

Ungdommer vil ha den perfekte kroppen - og de vil ha den raskt. Det fører til at mange trener seg syke.

Gutta står fram

Psykologspesialisten sitter med et inntrykk gjennom media av at stadig flere gutter også føler et sterkt press på hvordan de bør se ut.

– Det virker som at flere gutter enn tidligere har det tøft i hverdagen på grunn av kroppspress. Det er stadig sterkere krav på hvordan gutter skal se ut i dag, som vi kanskje ikke hadde tidligere. Det er ganske harde mannlige idealer. Gutter skal se ut som Ronaldo, ha six pack og være slanke, men definerte, sier Tranaas som mener at det stadig økende presset om å være «perfekt» kan bli en stor belastning for mange.

– Mye tyder på at jenter aldri har slitt mer med prestasjonspress, stress og psykiske plager enn nå, sier Tranaas og fortsetter:


Foreldreansvar

– Dette henger mye sammen med et jag etter perfeksjonisme. De skal ha seksere på skolen, ha en fin kropp, ha de fineste klærne, den fineste frisyren, de dyreste mobiltelefonene og så videre. Det jaget får mange til å bli syke, sier Tranaas.

Seksjonslederen mener at foreldre og foresatte har et viktig ansvar for å lære barna sine hvilke verdier som virkelig betyr noe i livet.

"Alt skal være perfekt. Og dette legger selvfølgelig barn og unge merke til"

Siegbrit Tranaas
Psykologspesialist ved BUP

– Det er mange som legger ut et bilde på sosiale medier hver gang de spiser et måltid, eller skaper et forvrengt bilde av hvordan de har det gjennom sosiale medier. Alt skal være perfekt. Og dette legger selvfølgelig barn og unge merke til. Vær obs på dette, avslutter Tranaas.