Foreløpig slutt for et av fylkets eldste kooperative samvirkelag

- Mange mister et viktig møtepunkt

Det ble en vemodig dag for mange på Bangsund fredag. Etter mer enn 120 år stengte samvirkelaget dørene.

SISTE ARBEIDSDAG: Ann-Mari Pedersen og Knut Hanssen har jobbet på Coop Bangsund i til sammen 75 år. Fra i dag er de permittert. FOTO: BJØRN TORE NESS 

TOMT: De siste ukene har det vært avviklingssalg. Og det var temmelig tomt da Trine Kaldahl og Grethe Olsen var blant de siste kundene på fredag. 

arkiv

BANGSUND: – Det er veldig rart å tenke på at når jeg går heim i kveld så har jeg ikke bruk for arbeidsklærne mine lenger, sier Ann-Mari Pedersen.

I ettermiddag ble de fem ansatte på Coop Marked på Bangsund permittert. Både årstallene 1884 og 1895 er nevnt som stiftelsesår, og en epoke på Bangsund er foreløpig over.

Når og om det kommer en ny butikk er opp til politikerne på kommune- og fylkesnivå.

De siste månedene har Pedersen hatt ansvaret for drifta av butikken i avviklingsfasen.

– Rart og vemodig, men det er egentlig vanskelig å sette ord på det, sier hun.


I samvirkets tjeneste


Dagens butikkbygg ble satt opp i 1962, og påbygd i 1967 og 1979. I 2005 ble laget slått sammen med Namsos. Butikken ble vedtatt lagt ned i 2010, men overlevde da Coop Namsos ble fusjonert inn i Coop Steinkjer.

– Det er 39 år siden første gang jeg gikk inn døra her som ansatt, forteller Knut Hanssen.

Han er bangsundgutt og har vokst opp med samvirkelaget.

– Jeg husker godt da den gamle brant ned i 1959 og vi måtte handle butikken på Ner-Bangsund til denne sto ferdig, sier han.

Da det som skulle bli et helt varehus på Bangsund åpnet i 1962 var han ti år, og i 1977 startet han jobbe på samvirkelaget.

– Jeg er ikke sikker, men det blir sagt at dette er et av fylkets eldste samvirkelag, så for meg, og sikkert mange med meg er det noe mer enn bare en butikk som stenger, sier han.

Pedersen er helt enig. Hun har jobbet på butikken siden 1979.

– I alle årene vi har jobbet her har butikken vært et naturlig møtested og samlingspunkt, og jeg er litt bekymret spesielt på vegne av eldre mennesker som er innom her hver dag. De mister et viktig møtepunkt i hverdagen, sier hun.

Les også:

Bangsunds nye posthus åpner tirsdag

I neste uke åpner post i butikk på YX Bangsund, med posttjenester sju dager i uka.

Frustrasjon


Avviklingssalget de siste par ukene har gjort at kundene har strømmet til i større antall enn det som har vært normalt de siste årene.

– Trist. Råttent. Forbannet. Har mest lyst til å gråte. Slik er noen av reaksjonene vi møter noen timer før dørene stenger for siste gang.

– Klokka 17.00 låser vi og hva jeg skal gjøre på mandag har jeg ikke orket å tenke på en gang, men jeg skal nok hit og rydde og gjøre opp «boet» sier hun.

Noen kunder er sinte og noen har til og med sagt at de vil melde seg ut av Coop når vi stenger. Det håper Pedersen ikke skjer.

– Det er ikke Coop Steinkjer som har satt oss i denne situasjonen slik jeg oppfatter det, sier hun, som ikke vil beskylde noen for det som har skjedd.

– Men det må være lov å si at jeg er skuffet og undrende til at det måtte gå så langt som det har gjort, sier hun.

– På hvilken måte?

– Ved at myndigheter og politikere i stedet kunne ha sett på andre løsninger slik at Namdalens største tettsted (som ikke er kommunesenter journ.anm.) kunne få beholde butikken sin, men på meg virker det som det har gått mye prestisje i denne saken og det hele er egentlig bare trist, sier hun.