Skal representere Olav Duun vgs. på Andøya

Forskningslinja på Olav Duun vgs. har det siste halve året jobbet med å lage små satellitter (CanSat) som får plass i en brusboks. Nå er det klart hvem som får representere skolen i en nasjonal konkurranse i å lage den beste minisatellitten.

Reiser til Andøya: Odin Aaring Ellingsen (fra venstre), Anniken Emilie Bergslid og Max Faxälv skal representere Olav Duun vgs. på Andøya Rocket Range i april, sammen med Kennet Finnestrand fra Ytre Namdal vgs. 

Minisatellitt: Slik så minisatellitten til Kenneth Finnestrand ut. Elevene har loddet og programmert alt selv. FOTO: BJØRN TORE NESS 

arkiv

NAMSOS: 6. januar hadde elevene ved forskningslinja på Olav Duun vgs. et såkalt ballongslipp hvor de skulle se om all jobbinga med de små satellittene bar frukter.

Rommer mye

Inne de små brusboksene, som rommer kun 0,33 liter, hadde elevene fått plass til både akselerometer, trykkmåler, GPS og temperaturmåler. Målet med ballongslippet var at minisatellitten skulle samle inn så mye data som mulig fra senderne den var utstyrt med, og denne datamengden skulle elevene samle og sortere i et selvprogrammert program på datamaskinene i etterkant.

Fredag i forrige uke presenterte elevene tallene, og ut fra presentasjonen skulle det velges ut ei gruppe som skal representere Olav Duun vgs. i en nasjonal konkurranse om å lage den beste minisatellitten (CanSat). Konkurransen foregår på Andøya Rocket Range i april.

De heldige vinnerne var Odin Aaring Ellingsen, Anniken Emilie Bergslid og Max Faxälv.

Kennet Finnestrand fra Ytre Namdal vgs. gikk også videre til Andøya – som eneste elev på forskningslinja på Ytre Namdal vgs.

Interessant

– Det har vært en lærerik prosess og jeg synes det har vært morsomt å jobbe sammen i gruppa. Vi har hatt hvert vårt ansvarsområde, noe som har fungert bra, sier Max Faxälv.

Det var til sammen fire grupper pluss Finnestrand som kjempet om å få reise til Andøya.

– Det at vi ble valgt som vinnere føles helt fantastisk. Vi har jobbet hardt og hatt som mål å komme til Andøya under hele prosjektet. Det at vi faktisk klarte målet gjør oss veldig glade. Nå ser vi fram til å få representere forskerlinja (i Namdalen) på Andøya. Det blir spennende med ny konkurranse, og da skal CanSatene bli sendt opp med rakett – men vi er også klare over at konkurransen blir større utpå der. Selvfølgelig skal vi jobbe ytterligere med CanSaten for å gjøre oss best mulig rustet til konkurransen. Dette blir gøy, sier Anniken Bergslid